Uit eten gaan maar niet weten naar welk restaurant je gebracht wordt is zeg maar ‘niet helemaal mijn ding’. Hoewel ik voor wat eten betreft graag verrast word vind ik het risico dat ik uitstap bij de wok-chinees een schrikbeeld.
Zaterdag had Berend een etentje dat niet door, maar mede voor hem werd georganiseerd. En gelukkig, we stopten niet bij de wok-chinees.
Wij werden gebracht naar de Kookstudio van Jolanda de Graaf in Schalsum voor een ‘workshop tapas’.

De Kookstudio staat gewoon tussen de andere huizen van het dorpje Schalsum (een paar minuten buiten Franeker). Een verlengde garage lijkt het wel.
Niet dat daar iets mis mee is overigens, het ziet er heel netjes en verzorgd uit. Strak, modern en hygiënisch. Er is over nagedacht. Immers, je kunt wel een soort van gezellig huiskamer effect nastreven door het hele hok vol tierlantijntjes te stouwen, maar de gasten koken ook in die ruimte. Het moet dus ook schoon zijn, fris en gemakkelijk te onderhouden.
De Kookstudio is niet zo breed, maar wel diep. Bij binnenkomst een hal met toilet, daarna een lange ruimte met één grote tafel (voor een man of 20 schat  ik) en daarachter een ruime keuken. Een prachtig roestvrijstalen kookeiland waar je met een man of 15 aan kunt kokkerellen.

Er is een ruim assortiment aan workshops, wij deden de tapas.
Een goede keuze.
Niet specifiek bedoeld voor hen die speciale technieken of ingewikkelde recepten willen leren, maar wel zeer geschikt voor het bestuur van een voetbalvereniging uit Bolsward.
Lekkere hapjes maken die niet iedereen dagelijks op tafel zet.
Gamba’s, een torentje van zalm tartaar in een frisse dressing, dadels met carpaccio en bacon, mosterdsoep, zalmrolletjes met roomkaas, tonijnsalade, kruidenboter, pesto, tapenade, geitenkaas in spek en meloen bolletjes in ham. Van die dingen.

Gastvrouw Jolanda had de voorbereidende werkzaamheden al gedaan. Dat moet ook wel, anders dan kom je op een avond niet aan eten toe. De ingrediënten lagen in de juiste hoeveelheden klaar en bij iedere werkplek een heldere, korte instructies voor de bereiding.
Wat uitleg van de gastvrouw vooraf, en aan de slag.
Gezamenlijk de salades en soep bereiden en daarna de tapas maken.
Door te rouleren kan iedereen van iedere tapas er één maken.

Mooi is het dan om te zien hoe een goede gastvrouw er kan zijn zonder zichzelf  ‘op te dringen’.
Telkens wanneer er een gaspit lager moest, iets wel genoeg geroerd was of er anderzijds advies of hulp nodig was bleek Jolanda er te zijn.
Verder liet zij iedereen zijn of haar gang gaan.
Koken is leren en leren is proberen.

Er is nog iets wat een bezoekje aan de Kookstudio de moeite waard maakt.
Het eten was verrukkelijk!
Je weet ook wat je eet, je hebt het immers zelf gemaakt.
En je weet dus dat je geen pakjes met ‘handig klaar in drie tellen’ eet, geen opgewarmde toestanden, geen magnetron of inferieure rotzooi.
In de Kookstudio bereidden wij eerlijke, verse en mooie producten.

Mocht u in de buurt wonen of mocht u eens een paar dagen in Friesland doorbrengen, ga eens langs bij de Kookstudio in Schalsum. En neem wat vrienden mee.
Het zal u goed bekomen.
O ja, en alle recepten krijgt je na afloop gewoon mee naar huis.