alaska-rv-rentals

De RV (Recreation Vehicle) waarin wij ons verplaatsten is volgens Amerikaanse normen maar een kleintje. Volgens de folder is hij ook ‘economisch’ en ‘groen’. Er zitten bijvoorbeeld ledlampjes in. Dat de Ford een V10 op benzine heeft die 1 op 3 rijdt, is bijzaak. Aan boord is een generator – ook op benzine – want de airco en de koelkast (+ vriezer) moeten uiteraard gevoed worden. Dan nog een gastank, voor de oven, de kachel en de douche. Lekker economisch en zeer groen. Nogmaals, voor Amerikaanse begrippen. De meeste RV’s hier zijn net touringcars, met 2 of 3 airco’s en een ligbad. Er reed vandaag zo’n gigant weg en je kunt het geloven of niet, je kon de V8 op benzine gewoon horen brullen. Niemand lijkt zich hier druk te maken over energie. Op de RV Resort is een zwembad (verwarmd tot een graadje of 25) en een spa die 24 uur per dag op een temperatuur gehouden wordt waar garnalen roze van kleuren. Een nacht op de resort in Palm Beach kostte ons 34 dollar, en dat is inclusief al het water en alle electra die je maar weet te verzwelgen. Toen ik vanmorgen om half vijf – vanwege niet kunnen slapen – op het parkeerterrein van het lokale winkelcentrum liep was de enorme parkeerplaats helverlicht. Gigantische palen met halogeen lampen. In Nederland zie je dat soort lampen alleen wanneer er ’s nachts aan de weg gewerkt wordt, of in de winter ’s morgens in de bouw. Naar mijn idee kun je ’s nachts onder dat licht gewoon doorbruinen. Overdag en ’s nachts is het hier buiten heet, maar waar je ook binnenstapt is het koel, héél koel. Alles wat maar enigszins de titel ‘vers’ kan verdragen ligt in de supermarkt in een gekoeld vak. De meloen, de citroen, de tomaat en de sperzieboon. En niet in een koeling, maar net als bij ons in een groentestelling,maar dan een met een gekoelde bodem. Geen sluis om de koelte binnen te houden en de warmte buiten, gewoon de airco op volle toeren en gaan met die banaan. Ik veroordeel het gedrag niet overigens en ik wil ook niet moraliseren. Het is meer iets wat ik met verbazing aanschouw. Ook ons zogenaamde energiebewuste gedrag wordt naar mijn idee voor de meeste mensen door niets anders gestuurd dan door de geldstraf die op het gebruik van energie staat. Voor mij is dat weinig anders. Ik zou het liefst ook in een brullende V8 rondscheuren, een verwarmd zwembad hebben en van al die andere energievreters gebruik maken die het leven zo kunnen veraangenamen. Amerikanen worden voor hun energiegebruik blijkbaar (nog) onvoldoende gestraft. Energie is hier gewoon goed te betalen. Veel beter dan verse groente bijvoorbeeld.