Deze winter heeft de Cygnus op de werf gestaan. Niet alleen wilde we wel weten hoe het schip er onder de waterlijn uitzag, ik wilde ook een hydraulische stuurinrichting plaatsen, nieuwe anodes, AIS en het nodige schuur en schilderwerk aan de romp, aan het dek en rond een paar patrijspoorten. Op 1 april kon de Cygnus het water weer in. 3 April varen we haar weer van Harlingen naar Bolsward.

Hydraulische stuurinrichting

Van de helmstok, terug naar de originele, hydraulische stuurinrichting. Ik schreef daar eerder al een blogje over.

Opknappen staal rond patrijspoorten

Rond twee van de bronzen patrijspoorten zaten roestsporen. Dat duidt op een probleem onder de krans van de patrijspoort. Ik was een beetje bang dat ik na het verwijderen een stuk heel slecht staal zou zien, maar gelukkig viel dat mee. De roest was oppervlakkig en reparatie niet ingewikkeld.

Roest, dat moet aangepakt.
Eén bronzen bout moeten uitboren, kwam niet meer los.
Schuren….
In de primer….
Nieuwe laklaag…
En de patrijspoort er weer in.

AIS

De Cygnus is nu ook voorzien van AIS. AIS is een Automatisch Identificatie Systeem waarmee het mogelijk wordt voor derden om de Cygnus te volgen, maar voor ons ook mogelijk wordt schepen om ons heen (mits voorzien van AIS) te identificeren. Wij kozen voor de AM-Trak 924B.

Romp en dek in de lak

Op het topdek zit een raam. Rond dat raam zaten ook de nodige roestplekken. Ook deze zijn verwijderd en het dek zit opnieuw in de lak. Verder zijn nog wat plekjes op de romp behandeld en zit het onderwaterschip in een nieuwe laag antifouling en zijn de anodes vervangen.

Tot slot: videootje!

Tot slot nog een video van de Cygnus onderweg naar de kraan die haar weer in het water laat zakken. Er stond ook echt een stevige woei en de sneeuw lag nog op het dek.