Operatie Startmotor

Op de startknop drukken en er gebeurt niks. Geen ramp, als je op de kant staat of aan de kade ligt. Op open water is dat uiteraard heel vervelend. Als je dan moet manoeuvreren, aanleggen of uitwijken en de motor slaat niet aan heb je een probleem. Mooi dus dat het euvel zich nu manifesteert, tijdens de winter en op de kant.

Voor de oude dame, zoals de Volvo Penta MD11 wel genoemd mag worden, lag nog een gereviseerde startmotor in de garage. Een mooie klus voor een zaterdag. Ja, een zaterdag want een startmotor uitbouwen en weer inbouwen is op de Cygnus geen heel simpel klusje. Er is weinig ruimte voor de motor en de ruimte die er was is, laten we zeggen, goed benut door de vorige eigenaar. Zo is er een tweede accu en een tweede dieseltank ingebouwd en zijn er bijvoorbeeld nogal wat leidingen aangelegd om diesel van de ene naar de andere tank over te kunnen pompen.

Om in de motorruimte te werken zijn er twee opties: zittend op de kop van de motor met de benen tussen leidingen of liggend op de trap in de kajuit en dan met de kop naar voren de motorruimte in. Dat laatste is nodig op bij de startmotor te komen.

De oude startmotor van de Volvo Penta MD11

Na een flink uur friemelen en wroeten ligt de oude startmotor in de kuip. De elektra afkoppelen en weer aansluiten op de gereviseerde en de startmotor kan weer geplaatst worden. De gereviseerde startmotor er weer inzetten is minder ingewikkeld. Na een half uur zit hij er weer in. Nu de snaar van de dynamo weer op spanning brengen en klaar is Berend.

De gereviseerde startmotor van de Volvo Penta MD11 klaar om te plaatsen

Tenminste, dat dacht ik. Een druk op de startknop levert namelijk niets op. Zelfs geen tik. Eehh… zelfs geen tik? Maar wacht even, is het dan wel de startmotor? Nee dus. Na het demonteren van de startknop, het inspuiten met contactspray en terug plaatsten werkt alles weer perfect.

Ik rijd met een glimlach op mijn gezicht naar huis. Enerzijds lach ik mijzelf uit omdat ik weer te vroeg conclusies trok en mijzelf onnodig werk heb bezorgd. Anderzijds ben ik gewoon blij. Tenslotte is het mij wel weer gelukt de boel te repareren en weet ik in ieder geval hoe ik de startmotor het meest gemakkelijk vervang. En dat is mooi, mocht ooit in andere omstandigheden de startmotor het laten afweten.

1 Reactie

  1. Jij zegt ” klaar is Berend” , wij zeggen ” klaar is Kees” , dus wie is die Bereid dan wel ? (Lol)

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.