De eerste zeiltocht die we met de Gaffelkotter Cygnus maakte was een ‘proefvaart’. We wilden het schip onder zeil leren kennen. De Cygnus heeft twee zeilplannen. Ze is nu getuigd met een rolfok, de kluiverboom, kluivertuigage en kluivers liggen in de garage. Deze tocht maakten we met rolfok, dat leek ons spannend genoeg voor een eerste vaart. Tenslotte maakten we de overstap van een 1,5 ton wegend scheepje met 16m2 zeil naar een schip van 8,5 ton en met maximaal 42m2 zeil.
Het werd een fantastisch weekeinde.

23/7 Bolsward – Workum

Vrijdagmiddag, na het werk, Bolsward uit en via de vaart naar Workum. Een tocht van een kilometer of tien, maar wel met onderweg acht bruggen voor we aanleggen in de jachthaven van Bouwsma. Daar ook even diesel getankt en de nacht in een box doorgebracht.

Gaffelkotter Cygnus

24/7 Workum – Den Oever

Om half tien varen we richting de sluis van Workum die we zonder problemen doorkomen. Met een heerlijke bries uit het Noord Oosten varen we richting Afsluitdijk, ook om het windmolenpark te omzeilen. Met de wind bijna vol in de rug zeilen we vervolgens naar Den Oever waar we in de Marina overnachten. Eten doen we bij de ‘Dikke Bries‘, een restaurant dat we niet genoeg kunnen aanprijzen. Het eten is er echt goed, de bediening is vriendelijk en de aankleding van Dikke Bries is, nou ja, ga er heen en maak het mee! Ik schreef jaren geleden al eens een recensie over Dikke Bries.

Het betere leven, ontspannen zeilend over het IJsselmeer

25/7 Den Oever – Workum

De zondag dobberen we terug naar Workum, nu langs de kustlijn van Noord Holland en dan bijna recht oversteken. Er is geen wind, pas vanaf een uur of vier in de middag komt er een briesje en hebben we de laatste 10 kilometer het gevoel dat we tocht nog even gezeild hebben. We overnachten in een van de gemeentelijke haventjes, wat prima te doen is in Workum. We eten in De Witte Herbergh, waar ik een prima Sparerib voorgeschoteld krijg.

26/7 Workum – Bolsward

Tijd om huiswaarts te keren. We varen van Workum naar Bolsward en het lijkt wel of alle brugwachters vandaag goede zin hebben, we hoeven eigenlijk nergens te stoppen of maar af te remmen. Tot we in Bolsward zijn…. We maken een foutje bij het wegvaren van de kade – we zijn dan bijna thuis – de brugwachter doet de deur dicht, het wordt 12 uur en we liggen een uur voor de brug te wachten. Eigenlijk het enige smetje op een verder vlekkeloos verlopen ‘maiden trip’!

Gaffelkotter Cygnus
Happy