Nadat we de Sinne II verkochten startte de zoektocht naar een waardige opvolger. De eisen die we hadden waren niet extreem. We zochten een zeilboot van staal of polyester, waar in geslapen en gekookt kan worden en die geschikt is voor open water zoals IJsselmeer, Wadden en Noordzee. O ja, en uiteraard was er ook een budget. De nieuwe boot moest een prijskaartje hebben onder de 15.000 euro.

Budget

Het budget leek het eerste obstakel te worden. Door de Corona crisis was een eigen boot nog een van de weinige manieren om zekerheid te hebben op enige vrijheid tijdens de vakantie. Boten waren schaars en de prijzen – in sommige gevallen – idioot hoog. Dat we er toch heel goed in slaagden een boot aan te schaffen die we ook echt helemaal wilden, en dus geen compromis hoefden te sluiten en binnen budget zijn gebleven was, in onze beleving, ‘pure mazzel’.

Onze voorkeuren

We lagen met de Sinne in Workum toen er een zeilboot voorbij kwam waar we eigenlijk op slag gek van waren: een Cornish Crabber. Prachtige lijn, bijna vlak dek zonder verhoging en gaffelgetuigd. Een week later lagen we vlak bij een Cornish Crabber in Makkum en waren we eigenlijk overtuigd: dit was de boot die we zochten.
De prijs was wel een dingetje. Een boot als deze kostte al snel tussen de 20 en 40k in euro’s. We zagen er een in Groot Brittannië voor 12, maar die lag zonder motor. Er werd er een aangeboden in Lelystad voor 16, maar die zag er uit alsof er 10 jaar niet naar omgekeken werd.
Plots verscheen er een Cornish Crabber MK1 op een veiling met een startprijs van 6k.

De CC op bootveiling.com

Deze boot was in een prachtige staat van onderhoud. Hier wilden wij wel voor gaan. Dat de CC weinig stahoogte heeft wisten we en namen we voor lief. De veiling was pas 2 augustus, met een kijkdag op 31 juli. Wij zagen de boot al in juni moet je weten. De boot lag ook nog eens ver weg in Zeeland, maar goed, je moet er wat voor over hebben.

Ondertussen bezochten we havens, websites en bekeken we boten. We kwamen eigenlijk niets tegen wat een echte concurrent voor de CC was, en als een schip dat al was dan was de prijs onbereikbaar voor ons.

Gaffelkotter Cygnus

En toen, op zaterdagmorgen 10 juli 2021, nadat ik de zaterdagkrant weg had gelegd en mijn routinematige rondje websites deed zag ik de gaffelkotter 'Cygnus' in de verkoop. We keken naar de boot, we bekeken de specificaties en de prijs en waren op slag verliefd. Een prachtige, ruime gaffelgetuigde kotter van 9 meter en 10 centimeter, waar de lijnen onder andere doen denken aan een Cornish Crabber. Gebouwd in Irnsum, en reeds 35 jaar in bezit van dezelfde eigenaar. Ligplaats minder dan 20 kilometer van ons huis. 

Overname Cygnus

Nog diezelfde zaterdag hebben we de boot bekeken. De Cygnus was alles wat we in een boot zochten en we waren er zeker van dat dit onze nieuwe noot moest worden. We brachten direct een bod uit en twee mailtjes later hadden we een overeenkomst met de eigenaar. De Cygnus was eigendom van een allervriendelijkst echtpaar die de boot al 35 jaar koesterden. De man was de 75 gepasseerd en had besloten dat het tijd was afscheid te nemen. Een gaffelgetuigd schip varen op je 75e is geen sinecure.
Op 19 juli hebben we de Cygnus naar Bolsward gevaren en sindsdien hebben we al heel wat opgestoken duimpjes gezien. Het is dan ook werkelijk een prachtschip!

Yes! De Cygnus is van ons.