Een Elfstedentocht? Zou het dan toch? Na al die jaren? En dan juist nu? Terwijl de wereld zucht onder de Corona Pandemie? Een tijd waarin we dagelijks de bezwerende woorden van Hugo de Jonge moeten trotseren? Waarin Jaap van Dissel de nieuwe Messias is geworden? ‘Ga niet de weg op de komende dagen! Wees voorzichtig in de sneeuw en maak geen ongelukken! De zorg kan dit er nu niet bij hebben..’ Het klinkt als een zwakke poging het volk in de hand te houden. Er ontwikkelen zich ‘Amerikaanse toestanden’.

1: Leeuwarden

De ijsmeesters zijn voor de 4e keer deze dag bijeen. Het kan, weten de mannen. Het ijs is er klaar voor. Overal langs de hele route is het ijs dik genoeg, op slechts één rottig windwak na. Maar die gaat vannacht nog wel dicht, is de overtuiging.

2: Sneek

Sneek, bekend om de volksfeesten tijdens de ‘Sneekweek’ spreekt zorgen uit. De veiligheidsdriehoek van de gemeente SWF is bezorgd. Maar liefst 6 (!) steden van de 11 liggen in deze gemeente. Er wordt gevraagd, nee, er wordt geëist dat de landelijke overheid inspringt om de veiligheid te garanderen. Niemand van de gemeente wil dit overigens hardop in de media verkondigen.

3: IJlst

Het gerucht dat de ‘tocht der tochten’ er toch echt gaat komen wordt overstemd door berichten op sociale media dat de overheid het leger in gaat zetten om te voorkomen dat er überhaupt mensen het ijs op gaan, of met de auto richting Friesland vertrekken.

4: Sloten

De Fryske Marren, de gemeente waar Sloten onder valt laat via een persvoorlichter weten geen bezwaar te hebben tegen een doorkomst in Sloten. Wel zal de handhaving van de Fryske Marren strikt toezien op naleving van de Corona regels.

5: Stavoren

Het land is verdeeld. Er worden reizen georganiseerd, kamers aangeboden en er staat een file van 10 kilometer op de Afsluitdijk. Een besluit over de tocht is nog niet genomen. Op televisie verdringen de experts, epidemiologen, psychologen en gezagsdragers zich om uit te leggen dat een Elfstedentocht heel onverstandig is. Op sociale media gonst het van de complottheorieën.

6: Hindeloopen

Koortsachtig overleg in het Torentje. Wat te doen? De tocht door laten gaan betekent overgave, vinden de betrokkene veiligheidsregio’s. Maar, als we de tocht NIET door laten gaan is handhaving niet haalbaar, zo wordt verzucht. Afgesproken wordt om nogmaals alle ‘pro’s en cons’ op tafel te leggen en snel tot besluitvorming te komen.

7: Workum

Er komt een persconferentie. Voor het eerst sinds de Corona uitbraak aangevuld met de voorzitter van de Friese Elfstedentocht, dhr. Wiebe Wieling. Eindelijk een echt grote rol voor Wiebe, die al zijn 14e jaar als voorzitter ingaat. Na de waarschuwende woorden van Rutte en de Jong mag Wiebe eindelijk zeggen waar het land al jaren naar smacht: ‘It giet on!’ De waarschuwing dat men zich wel moet houden aan de regels wordt overstemd door de vragen van de massaal aanwezige pers.

8: Bolsward

Het is koud, maar zonnig en de wind is gaan liggen. De temperatuur is -3, en binnen 24 uur zal voor het eerst sinds januari 1997 weer een echte Elfstedentocht worden gereden. Er is een ware volksverhuizing op gang gekomen richting Friesland. De Afsluitdijk is verstopt, Enkhuizen – Lelystad is nauwelijks nog een alternatief en op de A7 vanuit Duitsland staan op de ringweg Groningen, voor Drachten en bij Heerenveen files. De A6 loopt vol bij Lelystad waar het verkeer vanuit Noord Holland moet invoegen.

9: Harlingen

De tocht is gestart. De volksverhuizing en volksoploop langs de route beginnen uit de hand te lopen. Langs de hele Elfstedenroute verdringen zich drommen mensen. De lokale supermarkten en slijterijen zijn leeg gekocht, Er zijn cafés die de deuren geopend hebben, honderden Friezen en andere gelukszoekers hebben kramen opgesteld waar versnaperingen kunnen worden gekocht. Er lijkt geen Corona te bestaan.

10: Franeker

De sociale media ontploft van lieden die oproepen deze kans te grijpen om de overheid te laten zien dat de Nederlander zich niet langer laat ringeloren. Boeren worden opgeroepen met hun trekkers wegen te blokkeren en alleen burgers nog toe te laten tot Friesland. Friesland als nieuwe vrijstaat. In Leeuwarden, Franeker, Bolsward en Harlingen probeert de ME te voorkomen dat juichende meutes de binnenstad intrekken om zich in de inmiddels massaal geopende cafés te warmen aan alcoholische versnaperingen.

11: Dokkum

Hulpverleners zien pas na 2 uur mogelijkheden om de man hulp te bieden, hij is dan inmiddels overleden.

Finish: Leeuwarden

De Elfstedentocht is inmiddels afgelopen. De rellen in Friesland nemen echter alleen maar toe. Om 02.00 uur ‘s nachts besluit de regering om het leger in te zetten teneinde de orde te herstellen. In Leeuwarden worden de ruiten van de rechtbank vernield en trekken groepen jongeren plunderend door de straten. Ook buiten Friesland ontstaan rellen en onrust. Grote groepen demonstranten eisen een einde aan de Corona maatregelen. Zij worden aangevoerd en aangemoedigd op sociale media. Opvallend is dat steeds meer handhavers en politieagenten de kant van de tegenbeweging lijken te kiezen.