Vlees eten. Ook ik heb er mee geworsteld. Dat wil zeggen, ik vind vlees lekker, maar gruw van de vleesindustrie en al haar excessen. Daarnaast, als ik eerlijk ben, vind ik vlees lekker, maar vind ik het slachten van dieren dan weer iets waar ik mijn ogen liever van afwend. Ik prijs mij gelukkig dat er mogelijkheden zijn om verantwoord vlees te eten. Vlees van een dier welke een leven gehad heeft. Vlees van een dier dat daglicht gezien heeft, dat buiten gelopen heeft. Een dier dat behoed is geweest voor de vleesindustrie. Vegetariërs zouden initiatieven als Grutto (voorheen ‘koop een koe’) best mogen omarmen.

Jij eet geen vlees? Prima. Echt, helemaal goed. Ik eet wel vlees. Van een verantwoorde leverancier. Als vegetariër, of dierenliefhebber is naar ik aanneem dierenwelzijn jouw eerste prioriteit. Als dat zo is ben je blij met initiatieven als die van Grutto. Dat mag best.

Voor de helderheid: Nee, Grutto heeft mij niet gevraagd om een blogje te schrijven. Ik schrijf dit blog omdat ik tot mijn verbazing een mail van Grutto kreeg waarin te lezen stond dat – tot hun spijt – klanten van Grutto persoonlijk worden ‘aangesproken’ (ik zeg het voorzichtig) op het feit dat zij klant zijn bij Grutto. Door vegetariërs. Dit is aangezwengeld door de recente reclamespotjes van Grutto.

Er lijkt een onbeheersbare drang te zijn in dit land (en elders) om alles te polariseren. “Jij bent geen vegetariër?? Dan veroordeel ik jou!!” Hou daar toch eens me op. Ik begrijp waarom mensen vegetariër zijn geworden. Ik snap de weerstand tegen de industrie. Ik snap ook de moeite die mensen hebben met het doden van dieren, in welke vorm dan ook.

Maar ik houd van een mooi stukje vlees. Ik doe mijn best om daar zo zorgvuldig en verantwoord mee om te gaan. En gelukkig zijn er initiatieven die mij daar in tegemoetkomen. Deze initiatieven helpen ons om ons gedrag te veranderen. Van veel naamloos vlees uit de vleesindustrie, naar minder en verantwoord vlees waarbij heel helder is dat jij er een dier, met een geschiedenis en een goed leven voor hebt laten slachten.

Daar kun je het niet mee eens zijn.
Je kunt het ook afzetten tegen de alternatieven: of de vleesindustrie, of vegetariër.
En aangezien de hoop dat je door te ageren tegen Grutto meer vleeseters tot vegetariër bekeert mij nogal ijdel lijkt, is het niet zo gek om je zegeningen te tellen.

Wees blij dat er initiatieven zijn die ons gedrag als vleeseters willen veranderen. Ook gij, vegetariër.

Recepten van Berend Quest zijn verhuisd naar een nieuwe website!