Schelvis uit de Oven

Schelvis uit de Oven

Wanneer ik een gerecht wil maken bekijk ik meestal een aantal recepten om inspiratie of ideeën op te doen. Ik kwam een recept tegen met de schelvis gevuld, gekruid en met touwtjes bijeen gebonden. Dat touw leek mij nergens voor nodig, maar verder vond ik het een mooie basis voor mijn recept voor een heerlijke ‘Schelvis uit de Oven’. De vis ging samen met een aardappeltje in de ovenschaal. Smullen!

Details

Servings

4 personen

Prep time

40 minuten

Cooking time

30 minuten

Ingrediënten

  • 2 verse schelvissen, schoon van kop en ingewanden

  • 2 citroenen

  • 3 tenen knoflook

  • 1 handje Provençaalse kruiden

  • roomboter

  • olijfolie

  • 1 kg aardappelen (bijvoorbeeld ‘rode fijnproevers’)

  • peper en zout

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 200 graden. Was de aardappeltjes, snijd ze in kwarten en kook een minuut of 7 in wat zout. Zet de pan weg zonder deksel.
  • Spoel de vis onder koud stromend water, dep ze daarna droog. Snijd 1 van de citroenen in schijfjes, hak de knoflook fijn en meng met de andere kruiden.
  • Wrijf de vis aan alle kanten in met het kruiden-knoflook mengsel en vul de vis daarna met een schijf citroen. Leg de vis in een ovenschaal, ruim genoeg om de aardappelen er omheen te leggen.
  • Leg de overige citroenschijven op de vis, besprenkel met olijfolie en leg wat plakken koude boter naast de vis. Schik de aardappelen om de vis. Zet de schaal in de oven. Zet de laatste 3 minuten de schalen waarop je de aardappelen en vis in de oven. Dat helpt om alles goed warm op tafel te krijgen.
  • Na 30 minuten haal je de schaal uit de oven, haal voorzichtig de vis er uit en leg op een schaal. De aardappelen gaan op een andere schaal. De ovenschaal nog even op een hoog vuur met een flinke klont boter en het sap van de andere citroen. Met de garde goed mengen. Als alle boter gesmolten is de saus in een schaal serveren.

Eet vooral smakelijk!

P.s. Je vraagt hoe je die vis nu een beetje goed op je bordje en in de mond krijgt? Wel, ik doe dat met mijn handen. Gewoon, lekker de vis van de graat afpulken. Dat gaat echt een stuk prettiger dan met mes en vork!

Schelvis uit de Oven
Verse vis!
Schelvis uit de Oven
Een ovenschaal met ruimte voor de aardappelen
Schelvis uit de Oven
Een heerlijk visje!

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt

Zeg het maar!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.