Hartige Spinazietaart

Hartige Spinazietaart

Dit wordt, zie ik net, het 5e recept voor een hartige spinazietaart op dit weblog. Geeft niks, want ook met spinazietaarten kun je eindeloos variëren. Deze taart begon zijn leven als een restant kaassaus die we gisteren bij de pasta hadden. De kaassaus was erg heftig, er zat een blauwe kaas in die ik voor de kerst kocht. Vanwege heftig bleef er een ruime hoeveelheid over. Wat doe je dan? Precies, je maakt een spinazietaart.

Details

Servings

6 personen

Prep time

30 minuten

Cooking time

45 minuten

Ingrediënten

  • 300 gram pittige kaassaus

  • 1 kg verse spinazie

  • 1 sjalot

  • 2 tenen knoflook

  • 1 handje oregano

  • 1 hand pijnboompitten

  • 1 rode peper (pas op!)

  • scheutje olijfolie

  • 2 eieren

  • 2 lappen bladerdeeg (bij de meeste supermarkten in het koelvak)

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een springvorm in met boter en bedek de bodem en de zijkanten met bladerdeeg. Leg er een vel bakpapier in en vul de vorm met bijvoorbeeld rauwe rijst, rauwe bonen o.i.d. Je gaat de bodem voorbakken, maar wil niet dat het deeg gaat ‘bladeren’. Bak de bodem 10 minuten in de oven.
  • Snijd ondertussen de knoflook, de rode peper en de sjalot heel fijn en fruit aan in wat olie in een hele ruime en vooral hoge pan. Als de sjalot glazig is zet je het vuur wat hoger en voeg je de spinazie in 2 porties toe. Schep de spinazie om tot ze voldoende geslonken is, voeg dan de 2e portie toe. Als alle spinazie geslonken is schep je de spinazie over in een vergiet, drukt de spinazie tegen de wand van het vergiet en laat lekker staan. Kun je ondertussen de rijst weer uit de springvorm halen en laten afkoelen.
  • Verwarm een koekenpan en rooster de pijnboompitten een paar minuten.
  • Verkruimel 3 beschuiten (of zoals ik een restant Bruschette) en verdeel daarvan de helft over de bodem van de taart.
  • Hak de spinazie grof en doe in een kom. Klop de eieren los en voeg dit toe aan de spinazie, bewaar een beetje om de taart te besmeren. Voeg nu het kruim, de pijnboompitten en de kaassaus toe en meng dit alles goed door elkaar. Doe het mengsel in de taartvorm. Dek de taart af met bladerdeeg en besmeer met het restant ei. Maak een kleine inkeping in het midden, zodat de stoom kan ontsnappen en de taart niet ‘opgepompt’ wordt door de hete lucht.
  • Zet de taart in de oven en bak 45 minuten. Kijk regelmatig even of de top mooi bruin wordt. Gaat het te hard, temper de oven een beetje. Wordt hij niet bruin en krokant? Dan de oven een beetje aanzwengelen.
    Laat de taart na het bakken minimaal een half uur afkoelen. Te heet is zonde van de smaak.
Hartige Spinazietaart
Spinazie bakken en aflaten koelen in een vergiet
Hartige Spinazietaart
De voorgebakken bodem vullen met (brood)kruimels
Hartige Spinazietaart
Pijnboompitten, kruimels en kaassaus toevoegen aan de spinazie
Hartige Spinazietaart
Goed mengen
Hartige Spinazietaart
Daarna de taartbodem vullen
Hartige Spinazietaart
Taartje bedekken
Hartige Spinazietaart
Nog even insmeren tegen de zon, zeg maar
Hartige Spinazietaart
En hoppa, een heerlijke, pittige spinazietaart!

Eet vooral lekker!

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt

Zeg het maar!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.