Recept Runderbouillon

Een bouillon, puur van rund

Mijn slager levert vlees en soep aan verpleeghuizen. Sinds de Corona wordt daar geen soep meer geserveerd (minder gangen). Dit heeft tot gevolg dat mijn slager geen bouillon meer maakt. Erg jammer voor de ouderen, een gelukje voor mij. Zaterdag deed ik mijn wekelijkse inkopen en de slager was juist aan het ‘vliezen’ zoals hij dat noemt. Na het vliezen houdt hij restanten over die, als er geen bouillon van getrokken wordt, de container ingaan. Dus verliet ik de slager met mijn inkopen en een paar kilo vliezen om een bouillon van te trekken. In de vriezer vond ik nog wat schenkels, dus aan de slag! Ik plaatste eerder een recept, maar dat was met veel toevoegingen. Nu maakte ik er een pure rundvleesbouillon van. Zonder groente, zonder kruiden en heel, heel ver ingekookt.

Details

Prep time

24 uur

Cooking time

12 uur

Ingrediënten

 • 2 kilo ‘rundervliezen’
  (restproduct bij het uitbenen van het rund)

 • een grote, hoge pan met kokend water.

Bereidingswijze

 • Breng een hoge, grote pan (ik gebruik een pan van 8 liter) aan de kook met de vliezen en net zoveel water als nodig is om alles ruim onder water te krijgen.
 • Eenmaal aan de kook schep je het eventuele schuim dat ontstaat met een schuimspaan weg (dit is eiwit en maakt de bouillon bitter). Zet de pan nu op een laag pitje, doe de deksel er op en laat een uur of 5 pruttelen.
 • Verwijder de vliezen, laat de deksel van de pan en begin de bouillon in te koken op matig vuur. Kook net zolang tot je nog ongeveer 2 liter over hebt.
 • Nu heb je al een aardige prutje, maar het ziet er uiteraard niet echt lekker uit. Dus, pak er nog een pan bij en giet de bouillon door een vergiet of zeef over in een andere pan. De prut doe je weg. Maak nu de pan die leeg is schoon. Leg een schone, natte theedoek in het vergiet en haal de bouillon door het vergiet. Nu houd je een schone bouillon over, maar het vet zit er nog in, en dat moet er nog even uit voor een mooie, donkere, heldere bouillon.
 • Laat de bouillon afkoelen. Nu zul je een laagje vet op de bouillon zien verschijnen. Die schep je er af (en bewaar je!). Wat je nu over hebt is een heldere, lobbige bouillon die zover ingekookt is dat je het eigenlijk wel een fond mag noemen.
 • De laatste stap is om de bouillon naar diepvriesblokjes te transformeren zodat je op ieder moment een heerlijk bouillonblokje aan je maaltijd kunt toevoegen.

Bereidingswijze

 • Breng een hoge, grote pan (ik gebruik een pan van 8 liter) aan de kook met de vliezen en net zoveel water als nodig is om alles ruim onder water te krijgen.
 • Eenmaal aan de kook schep je het eventuele schuim dat ontstaat met een schuimspaan weg (dit is eiwit en maakt de bouillon bitter). Zet de pan nu op een laag pitje, doe de deksel er op en laat een uur of 5 pruttelen.
 • Verwijder de vliezen, laat de deksel van de pan en begin de bouillon in te koken op matig vuur. Kook net zolang tot je nog ongeveer 2 liter over hebt.
 • Nu heb je al een aardige prutje, maar het ziet er uiteraard niet echt lekker uit. Dus, pak er nog een pan bij en giet de bouillon door een vergiet of zeef over in een andere pan. De prut doe je weg. Maak nu de pan die leeg is schoon. Leg een schone, natte theedoek in het vergiet en haal de bouillon door het vergiet. Nu houd je een schone bouillon over, maar het vet zit er nog in, en dat moet er nog even uit voor een mooie, donkere, heldere bouillon.Recept Runderbouillon
 • Laat de bouillon afkoelen. Nu zul je een laagje vet op de bouillon zien verschijnen. Die schep je er af (en bewaar je!). Wat je nu over hebt is een heldere, lobbige bouillon die zover ingekookt is dat je het eigenlijk wel een fond mag noemen.
 • De laatste stap is om de bouillon naar diepvriesblokjes te transformeren zodat je op ieder moment een heerlijk bouillonblokje aan je maaltijd kunt toevoegen.Recept Runderbouillon

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt

Zeg het maar!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.