Gegrilde en geglazuurde Varkenshaas

Geglazuurde Varkenshaas

Ik heb er op zitten kauwen. Niet op het vlees, dat was heerlijk mals. Nee, op de naamgeving van dit gerecht. De varkenshaas wordt in dit gerecht èn geglazuurd, èn gegrild. Hoe vang je dat in een naam die beide eigenschappen blootgeeft, maar kort genoeg is om op één regel te passen? ‘Gegrilzuurd’? ‘Geglagrild’? Gatsie. Ik kon niets smakelijks bedenken, maar wellicht heb jij nog een leuke suggestie…
Het recept kan ik je aanbevelen. Het is niet alleen heel simpel, maar geeft echt weer eens een andere beleving aan een varkenshaas.

Details

2 personen

Prep time

40 minuten

Cooking time

30 minuten

Ingrediënten

  • 2 varkenshaasjes (en die mogen best wat wegen)

  • 1 dl balsamico

  • 3 tenen knoflook

  • olijfolie

  • klont roomboter

  • 3 takken rozemarijn

  • 3 eetlepels donkere basterdsuiker

  • 1 limoen

  • peper en zout

Bereidingswijze

  • De varkenshaasjes heb je een uur voor het bereiden uit de koeling gehaald. Toch? Verwarm de oven voor op 160 graden (grillstand).
    Hak de rozemarijn fijn, snijd de knoflook in hele dunne plakjes en breng dit in de balsamico aan de kook. Voeg ook de basterdsuiker toe. Laat 5 minuten rustig inkoken en haal van het vuur. Het glazuur mag afkoelen, daar wordt ze mooi lobbig van.
    Gegrilde en geglazuurde Varkenshaas
  • Neem een zware koekenpan en verhit deze met een scheutje olijfolie. Snijd de varkenshaasjes aan de gladde zijde kruislings in, bestrooi met peper en zout en braad aan beide zijden even een minuutje of twee op hoog vuur aan.
  • Leg in een ovenschaal een paar klonten roomboter. Doe de varkenshaasjes in de ovenschaal en bestrijk de bovenkant en zijkanten met de balsamico glazuur. Zet de haasjes 15 minuten onder de gril.
    Gegrilde en geglazuurde Varkenshaas
  • Na 15 minuten smeer je de haasjes nogmaals in met de balsamico, daarna nogmaals 30 minuten onder de gril. Rasp tenslotte een beetje van de schil van de limoen over de haasjes.
    Serveer met een stokbroodje en een frisse salade.
    (Het vocht in de schaal kun je eventueel nog even inkoken op hoog vuur en over de haasjes serveren.)
    Eet vooral smakelijk!
    Gegrilde en geglazuurde Varkenshaas

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt

Zeg het maar!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.