Zeeuws Spek

Zeeuws Spek

Zeeuws Spek, je vindt het heerlijk of je verafschuwd het. Ik ken geen mensen die neutraal zijn. Ik koop mijn Zeeuws Spek in de regel bij de slager. Niet omdat ik het niet zelf wil maken, maar meer omdat de lust naar Zeeuws Spek mij altijd pleegt te overvallen. Ik wil het! Nu! En Zeeuws Spek maak je niet in een half uurtje, die moet minstens 24 uur marineren.
De wens om het zelf te maken is echter sterk, dus gisteren kocht ik een stuk buikspek en vandaag maak ik mijn eigen Zeeuws Spek. Op mijn manier, dat wel.

Ingrediënten

  • een stuk buikspek (ongeveer een kilo)
  • sojasaus
  • basterd suiker (bruin)
  • dijonmosterd
  • Noord Hollandse mosterd (grof)
  • een rood pepertje
  • een grote, rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • gerookte paprika
  • tomatenpuree

Bereiding

Snijd het zwoerd van de spek.
Maak de ui, de peper en de knoflook schoon en snijd in stukjes. Doe dit samen met een flinke eetlepel van beide mosterd soorten, de paprikapoeder en tomatenpuree in een foodprocessor (ja, van alles gewoon een eetlepel). Voeg daar een sauslepel sojasaus en 50 gram bruine basterdsuiker aan toe. Maal dit tot een smeuïge marinade. Doe de spek en de marinade in een plastic zak, en zet 24 uur in de koelkast.

Verwarm de oven op 160 graden. Zet de spek op een rooster (doe er wat bakpapier onder) en zorg dat je er een lekbak voor het vet onder hebt staan. Laat 55 minuten in de oven, smeer om de 15 minuten nog wat van de overgebleven marinade over de spek.

Zeeuws Spek
Na een half uur in de oven

Laat de spek afkoelen tot kamertemperatuur en eet smakelijk! Mocht het winter zijn, dan eet je hem uiteraard warm bij de boerenkool of andere stamppot!

Zeeuws Spek
Na 50 minuten, klaar!

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt

Zeg het maar!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.