Zalm van een plankje

Zalm op een plankje in de BBQ

Ik kan mij niet heugen zalm te hebben gegeten die beter smaakte dan de gegrilde zalm volgens dit recept. Ik liet mij inspireren door de receptuur van Jamie Oliver, in combinatie met de BBQ instructie van Weber. Het resultaat was in een woord geweldig!

Benodigdheden

  • Een afsluitbare BBQ
  • Een cederhouten plankje van een centimeter dik

Ingrediënten

  • moten zalm op de huid
  • verse koriander
  • gemberwortel
  • 4 tenen knoflook
  • limoen
  • honing
  • sojasaus
  • een sjalotje
  • citroengras (ik gebruikte poeder)

Bereiding

Zet het cederplankje minimaal een uur onder water.
Doe een flinke scheut sojasaus in een grote kom of schaal (waar de zalmmoten inpassen) en voeg een flinke theelepel citroengras toe. Snijd de stelen van de koriander fijn en voeg deze toe. Snijd een paar centimeter gemberwortel schoon, maak de knoflooktenen schoon en hak de gember en knoflook fijn. Voeg toe aan de sojasaus. Meng de marinade goed door elkaar en wrijf de zalm er mee in.
Dek af met huishoudfolie en zet een paar uur in de koelkast. Haal de zalm een uurtje voor bereiden uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur komt.

Zalm van een plankje

Maak in je BBQ direct en indirect vuur, bijvoorbeeld door hem voor slechts 1 helft van briketten te voorzien. Wanneer de BBQ goed heet is haal je het plankje uit het water, en plaatst hem boven het directe vuur. Sluit de BBQ en laat 10 minuten gaan.

Draai na 10 minuten de plank om, veeg de zalmmoten schoon en leg deze met de huid naar beneden op de plank.
Plaats het plankje nu op de indirecte warmte van de BBQ, doe de deksel op de BBQ en laat 15 minuten garen.

Zalm van een plankje

Als de zalm gaar is bestrijk je deze met honing, verdeelt er wat korianderblaadjes over en knijpt er een limoen boven uit. Snijd het sjalotje heel fijn en verdeel ook het uitje over de zam.

Zalm van een plankje

Eet smakelijk!

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt

Zeg het maar!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.