Huzarensalade

Ooit zat ik in dienst, dat moest toen nog, in 1978. Eén van mijn dienstmaten was kok. Hij stond heel geduldig blokjes aardappel te snijden. “Waarvoor?”, vroeg ik hem. Hij maakte een Huzarensalade. Ik kende dat niet anders dan zo’n gemalen smurrie (Doe mij een patat oorlog en een slaatje!) uit het lokale frietkot. Sinds de Huzarensalade van mijn dienstmaat lust ik Huzarensalade. Moet het wel aan een paar normen voldoen uiteraard. Hierbij mijn recept.

Benodigdheden

  • 6 grote aardappelen
  • een paar zoete aardappelen
  • een potje kleine doperwten
  • een blikje mais
  • 3 sjalotten
  • 4 stengels bleekselderij
  • 4 augurken
  • 4 hardgekookte eieren
  • 200 gram mooie (gerookte) ham
  • eetlepel kappertjes
  • handje Amsterdamse uitjes
  • 2 geroosterde paprika’s (uit een potje)
  • 1 tomaat
  • mayonaise, crème fraiche, mosterd, tomatenketchup, curry, zout, peper en paprikapoeder

Bereiding

Schil en kook de aardappelen (niet te gaar!). Kook ook de zoete aardappelen, maar denk er om, deze hoeven veel minder lang te koken dan de gewone aardappelen. Laat de aardappelen afkoelen en snijd deze in blokjes.

Huzarensalade

Voeg de doperwten de mais toe aan de aardappel. Snijd de sjalotten fijn en voeg toe. Snijd de ham en bleekselderij fijn en voeg toe. Voeg in stukjes gesneden augurk en gehalveerde Amsterdamse uitjes toe.

Huzarensalade

Nu komt het lekkere werk. Meng in een kom een paar lepels mayonaise, een lepel mosterd, een paar lepels crème fraiche, zout en peper en meng dit door de salade. Lekker met je handen, dan kun je namelijk veel beter voelen wat je doet. Je moet de zaak mengen, niet verpletteren.
Nu doe je de salade in de schaal waarin je de salade wilt serveren.

Huzarensalade

Zorg er voor dat de salade mooi stevig in de schaal ligt en maak hem naar keuze af met stukjes paprika, tomaat, gekookt ei, ketchup, curry, uitjes en paprikapoeder.
Als een Bob Ross schilderij; Do whatever makes you happy.

Huzarensalade

Happy painting, ehh… ik bedoel: eet lekker!

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt

1 Reactie

  1. Wat een heerlijk gerecht, Helaas mag ik geen koolhydraten eten en zou ik de aardappels voor iets anders moeten vervangen. Wat kan jij goed koken! Weet je wie ook goed kon koken? Dat was mijn vriend Arthur J. Ik mis hem nog steeds.

Zeg het maar!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Berend Quest

Thema door Anders NorénOmhoog ↑

Meer in Bijgerecht, De keuken van Quest
Broodje Tunis
Broodje Tunis

In een grijs verleden kocht ik in Tunis, ondanks alle...

Flammkuchen
Flammkuchen, om eindeloos te variëren!

De Flammkuchen is van oorsprong een gerecht uit de Elzas,...

Sluiten