Gegrilde Zalm met Witlof uit de Oven

Witlof uit de oven is een klassieker. Gegrilde zalm is een klassieker. Dit recept brengt deze klassiekers bij elkaar met dille als de verbindende factor. Het resultaat was verrukkelijk, dat we in april al buiten onder de parasol konden eten hielp uiteraard ook.

Benodigdheden voor 2 personen

Voor de saus bij de zalm

  • 1 beker crème fraîche
  • 2 takjes dille
  • peper/zout
  • 1/2 citroen
  • olijfolie
  • een teentje knoflook
Gegrilde zalm met witlof uit de oven

Voor de witlof

Gegrilde zalm met witlof uit de oven
  • 3 stronken witlof (niet te klein)
  • nootmuskaat
  • 6 plakken mozzarella
  • 1 rode ui
  • 1 geroosterde paprika (uit pot)
  • 1 rood pepertje
  • zout en peper

Voor de geroosterde zalm

  • 2 zalmmoten op huid
  • zout en peper
  • olijfolie
Gegrilde zalm met witlof uit de oven

Bereiding

Als eerste maak je de saus voor bij de zalm. Die kun je namelijk gewoon even in de koelkast zetten. Doe de crème fraîche in een kom en voeg een scheutje olijfolie en het sap van een halve citroen toe.
Hak de dille fijn en rasp de teen knoflook. Doe ook dit samen met wat peper en zout bij de saus. Schep goed door elkaar, dek af en zet in de koelkast.

Verwarm de oven op 200 graden en haal de zalm vast uit de koelkast.
Spoel de witlof af (niet de kontjes er af snijden) en dompel de stronken een minuut of 5 met wat zout in kokend water. Haal de lof uit de pan en laat uitlekken en een beetje afkoelen in een vergiet.
Snijd de stronken middendoor en leg in een ovenschaal, ingevet met wat olijfolie. Bestrooi met wat nootmuskaat.
Snijd de ui, peper en paprika fijn en fruit deze in olijfolie.
Leg de plakken mozzarella op de witlof en bestrooi deze met het ui-paprika mengsel.
Zet de ovenschaal een minuut of 20 in de hete oven.

Gegrilde zalm met witlof uit de oven

Wrijf de zalm in met olijfolie, peper en zout.
Maak een grillpan goed heet.
Leg de zalm met de huidkant op de grillpan en bak 4 minuten, daarna draaien en nog 3 minuten bakken.

Snijd de zalmmoten doormidden, leg deze in een ruim bord of schaal. Waarschijnlijk heb je wat knapperige resten in de grillpan, schraap deze los en leg als een soort chips over de zalmblokken. Schep de dillesaus over de zalm en serveer met de ovenschotel.

Wij aten er een basmati rijst (ook met dille) bij, maar een pasta of gebakken aardappeltje kan uiteraard ook.

Eet lekker!

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt

Zeg het maar!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2019 Berend Quest

Thema door Anders NorénOmhoog ↑

Meer in De keuken van Quest, Hoofdgerecht
Eitjes!
Eitjes!

Hoeveel eitjes mag je eigenlijk eten op een dag? Van...

Kruiden, vers en gedroogd
Kruiden, gedroogd en vers

Sluiten