Dit recept voor een pittige pompoentaart combineert het zoet van de pompoen met het zout van een mooie gerookte ham. Simpel, snel en overheerlijk!

Ingrediënten:

  • 1 Butternut Squash Pompoen (of; Flessenhals zoals de Fransen zeggen)
  • 3 gedroogde pepertjes (pili pili)
  • 1 ons Italiaanse ham (bijvoorbeeld prosciutto crudo)
  • zout, peper
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • olijfolie
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • een paar half gedroogde tomaatjes
  • 2 takjes tijm
  • 1 hartige taartbodem (zelf maken, maar de supermarkt verkoopt ze ook)
  • 4 grote eieren
  • 200 gram slagroom

Verwarm de oven voor op 200 graden.
In tegenstelling tot allerlei andere gerechten met pompoen schil ik voor deze taart de pompoen wel.
Dus, snijd de pompoen doormidden in de lengte, daarna in de breedte en vervolgens de delen nogmaals door helft. Dat schilt makkelijk en maakt het verwijderen van de zaden eenvoudig.
Snijd de delen vervolgens in blokjes van maximaal een centimeter. Snijd de ham in stukjes (mag wel wat groter dan de pompoenblokjes).

Meng de pompoen, peper, tomatenpuree, basterdsuiker en ham in een kom en voeg ook een scheut mooie olijfolie toe. Zout en peper naar smaak toevoegen.

Vet een springvorm in en bedek die met de taartbodem.
Klop de eieren los en voeg de slagroom toe. Ook dit mengsel voorzien van versgemalen peper en zout.
Stort de pompoen in de taartvorm en giet vervolgens het ei mengsel er overheen. Als laatste de taart versieren met wat partjes tomaat en de tijmblaadjes.

Pittige Pompoentaart

Nu gaat de taart ongeveer drie kwartier in de oven.
Laat de taart even afkoelen – als het je lukt – en serveer de taart nog warm. Bij ons was de taart op voor hij volledig was afgekoeld.
Maar ja, we waren dan ook wel met z’n tweeën!!
Eet lekker!

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt