Dit recept voor een hartige groentetaart bedacht ik op basis van wat restjes in de koelkast. Na het maken van een groentesoep bleef er wat prei over. Na een salade hield ik een stronk witlof over en ik zag nog 2 winterwortelen liggen. Het resultaat was, in al haar eenvoud, verrassend lekker. Een luchtige groentetaart die het ook goed doet als ontbijt. Tenminste, in huize Quest dan.

Benodigdheden

  • 1 hartige taartbodem (Ik maak hem meestal zelf, maar een verse kun je ook halen bij de supermarkt.)
  • 2 winterwortelen
  • 2 preitjes
  • 1 stronk witlof
  • 1 ui
  • 4 eieren
  • 200 gram crème fraîche
  • zout, peper, nootmuskaat
  • een klontje roomboter
  • 125 gram spekreepjes
  • een takje verse koriander

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de spekreepjes knapperig. Snijd de groenten en ui goed fijn. Bedenk dat de wortelen niet boterzacht gaan worden. Was de groenten. Gebruik een klontje roomboter om de vorm in te vetten. Bedek de taartvorm met het deeg en snijd het langs de bovenrand af.

Stort de groente en de ui in de taartvorm.
Breek de eieren in een kom en voeg de crème fraîche toe. Klop de eieren en de crème fraîche los en voeg peper, zout en nootmuskaat toe.
Stort het eimengsel over de groente en strooi er al laatste de spekreepjes overheen.
Zet de taart ongeveer 45 minuten in de oven en bak hem gaar.
Na het bakken even laten afkoelen en daarna wat fijngehakte koriander er over strooien.
Warm (of koud) serveren als ontbijt, lunch, tussendoortje of bij de hoofdmaaltijd met een lekkere bak soep.
Hoe dan ook: eet lekker!

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt