Persoonlijk ben ik niet zo’n zoetekauw, maar een stoofpeer wordt in huize Quest enorm gewaardeerd. Zelfs door Berend. Vandaag een recept stoofperen. Makkelijk, geen bijzondere ingrediënten en koud of warm te serveren. Volgens mij maakten mijn oma’s de peertjes ook al zo.

Ingrediënten 4-5 personen

  • 1,5 kilo stoofperen
  • 2 dl rode wijn
  • 3 kruidnagels
  • 1 citroen
  • 4 eetlepels (peren)suiker
  • 2 kaneelstokjes

Bereiding

Schil de peren. Laat het steeltje lekker zitten. Zet de peren rechtop in een ruime, brede pan (met deksel). Voeg een kopje water toe en de wijn. Strooi de suiker over de peren, voeg de kruidnagel en kaneel toe. Met een dunschiller haal je 3 stukken schil van de citroen en deze voeg je ook toe.

Recept stoofperen
En stoven maar….

Breng de peren aan de kook, dek af met een deksel en laat rustig een minuut of 40 stoven. Prik met een vork in de peren om te zien of deze gaat zijn, naar jouw wens. Ik wil ergens in bijten, anderen willen de peren helemaal zacht hebben.

Haal de peren uit de pan, verwijder de vaste ingrediënten uit het kookvocht en kook het sap een beetje in (als dit nog nodig mocht zijn).
De citroen snijd je doormidden en pers 1 helft boven het sap voorzichtig en in stapjes uit, tot de smaak naar je eigen wens is. Het citroensap maakt het sap frisser, dan wanneer er alleen suiker in zit.

Je kunt de peren warm serveren, maar ook afgekoeld de volgende dag eten. Uiteraard met een flinke lepel van het sap.
Wij aten ze met een stukje vlees en een in de airfryer gefrituurde aardappel.

Eet lekker!

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt