De basis voor dit recept kwam ik tegen in een ‘Hallo’ van Jumbo (Winter 2019, nummer 1). Ik verving de Hollandse aardappelen, gebruikte meer spek en meer zuurkool en voegde een beetje ‘pit’ toe.
Het resultaat mocht er zijn.

Benodigdheden voor 4-5 personen:

  • 1 kg zuurkool
  • 1 kg zoete aardappel
  • 400 gram spekreepjes
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 140 gram tomatenpuree
  • 300 gram crème fraîche
  • 100 gram pecorino
  • een flinke schep gedroogde oregano
  • 75 gram pompoen- en zonnebloempitten
  • 2 gedroogde pepertjes
  • olijfolie, roomboter

Bereiding:

Schil de aardappelen, kook ze gaar en stamp tot een puree.
Verwarm de oven tot 200 graden.
In een ruime hapjespan een scheutje olijfolie en bak de spekjes tot ze knapperig zijn. Voeg dan de gesnipperde ui, de gehakte pepertjes en knoflook toe en bak op laag vuur een paar minuten mee. Schep de tomatenpuree er door en bak nog een paar minuten mee. Daarna een kopje water toevoegen en de zuurkool. Schep alles goed om en laat een kwartiertje stoven.

Recept: Zuurkool met Zoete Aardappel uit de Oven
Laagjes: aardappel, zuurkool, aardappel, crème fraîche

Schep de helft van de puree in de ingevette ovenschaal. Voeg nu de zuurkool toe en dek af met de rest van de puree. Meng de crème fraîche met de geraspte pecorino en oregano. Bedek de ovenschotel met het mengsel.

De ovenschotel kan nu in de voorverwarmde oven. Dit heeft een minuut of 20-30 nodig. (Maak je de schotel een dag van te voren en is hij koud, dan is langere tijd gewenst.)

Het eindresultaat

Rooster de pitten in een kale pan en strooi de pitten over de ovenschotel.
Eet vooral smakelijk!

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt