Verse Tomatensoep

Soep is lekker, verse soep is goed. Dit recept voor een snelle, verse tomatensoep helpt je om binnen een uur een heerlijk ‘soepie’ op tafel te zetten. Stokbroodje en een kruidenboter erbij en smullen maar.

Wat je nodig hebt voor 3 liter soep:

  • 1,5 Kilo tomaten 
  • 3 Tenen knoflook
  • 3 Sjalotjes
  • 3 Kleine blikjes tomatenpuree
  • 2 Bouillonblokjes (rund, kip of groente)
  • Gedroogde basilicum
  • Olijfolie
  • Peper, zout
  • Creme Fraiche of koksroom

Bereidingswijze:

Als eerste zet je een grote pan met water op het vuur en breng dat aan de kook. Snijd in alle tomaten een ‘kruisje’ (zie foto). Laat in de spoelbak of een andere ruime pan koud water lopen. Als het water kookt, de tomaten in de pan en ongeveer een minuut tot anderhalve minuut op hoog vuur laten staan. Daarna het kokend hete water afgieten en de tomaten in het koude water storten. Laat dit even staan terwijl we de soep verder voorbereiden.

Tomaten met een kruisje

Maak de uien schoon en snijd deze in stukjes. Hak de tenen knoflook fijn.  Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook glazig. Voeg een flinke hoeveelheid basilicum toe. Schep de tomatenpuree in de pan en bak deze mee onder voortdurend roeren. De puree wordt op deze wijze een stuk minder zuur. Voeg de bouillonblokjes toe en ook een halve liter water. Goed doorroeren en langzaam weer aan de kook brengen.

Gepelde tomaten

Wat je vervolgens doet is de gepelde tomaten ontdoen van (een hele boel) zaden. Niet alle zaden krijg je er op deze manier uit, maar dat hoeft ook niet. Neem een pan, een vergiet of zeef en knijp je de tomaten kapot boven de zeef. Het sap vang je op, de pitjes gooi je weg. De tomaten en het sap  gaan in de soep. Breng de soep opnieuw aan de kook, zet op de laagste pit en laat een kwartiertje gaan. Hierna haal je de pan van het vuur en maak de soep fijn met een staafmixer. Pan weer op het vuur en aanvullen met water tot je 3 liter hebt. Dan nog een paar minuten de kook er over.
Peper en zout (eventueel wat suiker) naar smaak toevoegen.

Serveren met stokbrood en een kruidenboter. Toefje Creme Fraiche of room er over voor een wat romiger soep.

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt