youpIn 2016 zag ik Paul McCartney op PinkPop. Sir Paul (hij wordt dit jaar 76!) is de pensioengerechtigde leeftijd al lang en breed voorbij. Toch heeft hij de energie – of wellicht de behoefte – optredens te blijven geven. Hij haalt niet iedere noot meer en ‘vernieuwend’ is hij al jaren niet meer. Maar Sir Paul staat er en doet zijn ding.

‘Let it be’ in de miljardmiljoenste herhaling.
En de rillingen liepen mij over de rug.
McCartney hoeft niets nieuws meer te doen. Paul McCartney schreef liedjes die zelfs 50 jaar later nog niets aan zeggingskracht, ontroering, genialiteit en overtuiging hebben verloren. Paul McCartney kan zichzelf blijven herhalen, tot de dood er op volgt.

Voor jou ligt dat anders Youp. Jij bent grappenmaker. Een gemaakte grap is geschiedenis en wordt nooit meer zo leuk als dat ene moment waarop je de grap met je publiek deelde. Jij bent één van de grootste grappenmakers die dit land ooit heeft gekend. Jij liet heel Nederland lachen èn huilen om Flappie (1981) en jij vernielde Buckler (1989). Ook ik heb meerdere jaren tranen gelachen om jouw (oudejaar)conferences. Ik durf te zeggen dat ik een groot fan ben. Ik hou van jou Youp.

Gisteravond keek ik naar je oudejaarsconference en ik werd een beetje verdrietig. Het was mij ineens pijnlijk duidelijk. Waar Paul McCartney zijn liedjes eindeloos kan herhalen wordt het bij jou een beetje sneu. Buckler is bijna 30 jaar geleden Youp. En als je daar in 2017 weer naar gaat verwijzen wordt het een beetje zielig. Een ijsbeertje? Youp? Een ijsbeertje?? Echt?
‘Flikker toch op!!’ Echt, die ken ik nu wel.
Yoga knotje. Leenmatje. Manke kraanvogel.
Je zei het wel 4 keer Youp, maar het haalt het niet bij Bucklerlul.

Wees niet bang voor de stilte Youp. Ga genieten van je geld. Ga door met schrijven. Verzin een list.  Lul niet langer over de kroeg maar koop er een.
Kom ik een borrel bij de drinken.

Onderstaande tip aan jou vond ik overigens wel bijzonder grappig!

Youp tweet