herfst stamppot

Stamppot peen en uien. Ik ben er gek op, vrouw Quest niet. Te veel ui denk ik. Dus, we eten het eigenlijk nooit. In de ‘Hallo Jumbo‘ zag ik een alternatief. Het heet daar een knolselderij stamppot. Ik maakte het iets anders dan beschreven en het resultaat mag er zijn. Ook vrouw Quest heeft er van genoten!

Ingrediënten (4-5 personen):

  • 2 kg aardappelen
  • 1 schaal winterpeen
  • 1 knolselderij
  • 100 gram hazelnoten
  • 250 spekreepjes
  • 1 bakje tuinkers
  • roomboter
  • scheutje melk
  • 1 rood pepertje
  • (grove) rookworst

Bereiding:

Schil de aardappelen en snijd de winterpenen aan stukken. Kook gaar met wat zout.  Verwarm ondertussen de rookworst. Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes van ongeveer een centimeter. Bak de blokjes knolselderij in een pan met dikke bodem rondom bruin. Haal de selderij uit de pan en bak de spekreepjes een minuut of 5 in het eigen vet samen met het fijngesneden pepertje. Voeg de knolselderij toe en laat langzaam een minuut of 10 garen.

Gril in een droge pan ondertussen de hazelnoten rondom bruin. Knip of snijd de tuinkers los van de wortels.

Stamp de gare wortel en aardappel fijn, voeg een klont roomboter toe en een scheutje melk (niet te veel, je wilt geen pap!).
Schep de helft van de spek en knolselderij door de stamppot.
Verdeel porties stamppot over de benodigde borden. Garneer de stamppot met spek en knolselderij. Verdeel als laatste de hazelnoten en de tuinkers over de borden en leg een stuk rookworst naast de stamppot.
Serveer met piccalilly.

Eet smakelijk!

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt