GeenPeil

De VVD propageert vlees, het CDA vis, de PvDA gevogelte en Marianne Thieme gaat voor de veganistische hap. Maar heb je eenmaal je restaurant gekozen dan word jou de jaren daarna niet meer gevraagd waar je trek in hebt. De menukaart word voor je samengesteld. Als kiezer krijg een meergangenmenu geserveerd waar je niet om hebt gevraagd, en niet voor gekozen hebt. Een laffe hap ook. Ontdaan van kruiden, smaak en structuur. Met een amuse van vis, een voorgerechtje van gevogelte, een hoofdgerecht van vlees en een veganistisch toetje.

Dit was gisteravond – vrij vertaald – de boodschap van Jan Dijkgraaf, lijsttrekker van GeenPeil.
Ik vind het een krachtige metafoor voor mijn ongenoegen als kiezer. Ik wil mijn eigen eten kiezen, ik wil zelf bepalen wanneer ik wil eten. Ik wil zelf bepalen waar ik eet. Sterker, ik wil niet continu verplicht uit eten en dan maar afwachten wat ik voorgeschoteld krijg. Ik kook mijn eigen eten wel. Ik ben het zat om steeds aan tafel te gaan en van alles door mijn strot geduwd krijgen wat ik niet lust, waar ik geen trek in heb, waar ik allergisch voor ben of wat mijn maag simpelweg niet verdraagt. GeenPeil propageert vlees vlees noch vis. GeenPeil wil de kiezer telkens weer zelf de vraag laten beantwoorden wat hij of zij wil eten.

GeenPeil wil het anders gaan doen. GeenPeil wil het bestaande systeem en de bestaande cultuur flink opschudden. Geen elite die wel weet wat goed voor je is, maar doen wat de kiezer je vraagt te doen. Het uitgangspunt is dat de kiezer niet alleen in verkiezingstijd invloed heeft en belangrijk is, maar gedurende het hele politieke proces.

Ik omarm dat idee. Niet speciaal omdat het een bedreiging is voor de gevestigde orde. Niet alleen omdat het aan de stoelpoten zaagt van het huidige pluche.
Maar vooral omdat het mij – en naar ik hoop een heleboel andere kiezers – weghoudt van al die boze-mensen-clubjes die vooral ‘tegen’ iets zijn.
Ik ben namelijk ergens voor.
Vóór meer transparantie, vóór meer directe invloed en vóór meer betrokkenheid van de kiezer bij de dagelijkse besluitvorming in dit land.