De Questie: Grexit

poetin en tsipras

Ik kan mij moeilijk voorstellen dat Alexis Tsipras de Griekse bevolking willens en wetens in een jarendiep zwart gat duwt. Tsipras steekt zijn middelvinger op naar Europa en vraagt aan het Griekse volk wat hij moet doen met daarbij de schijnbare zekerheid dat de Grieken massaal ‘óchi!’ zullen stemmen tegen de voorgestelde maatregelen.
Een faillissement en een Grexit lijken dan onvermijdelijk.
Ook Tsipras zal snappen dat je in een land met lege pinautomaten als regeringsleider niet heel lang de steun van de bevolking houdt.

Dat Europa niet zonder Griekenland kan, of een Grieks faillissement niet zou kunnen overleven lijkt me sterk. Het Griekse BNP is maar 1,4% van het BNP van de EU. Dat moet geen probleem zijn, denk ik dan. Als leek.

Volgens mij heeft Tsipras wel een plan ‘B’. Lijkt mij ook wel zo handig om te voorkomen dat hij straks aan zijn ballen door de Adriatische Zee wordt getrokken.

De Questie is niet of Europa financieel overleeft na een Grexit, de vraag is veel meer bij wie Tsipras straks aanklopt voor nieuw geld.

3 Reacties

  1. de kwestie is ook wat het effect is voor de Griekse bevolking na een faillissement. Ga ze er eigenlijk wel op achteruit, nadat de eerste moeilijke maanden zijn gepasseerd? Is een korte periode met heftige pijn niet beter dan nog generatieslang met een gigantische schuldenlast opgescheept te zitten?

  2. En zou dat geen ‘blessing in disquise’ kunnen zijn, dat die geest eindelijk eens uit de fles is. Half Europa zit nu al jarenlang in een recessie, niet omdat het er met de economieën zo slecht gaat, maar omdat er een veel te grote verwevenheid is van de economieën van andere landen, van economisch veel zwakkere landen die een storend gebrek aan begrotingsdiscipline aan de dag leggen. Bij een Grexit hoeven niet steeds tientallen miljarden in de Griekse economie gestort te worden. Kan eindelijk het afbraakbeleid van Rutte en Asscher ook eens stopgezet worden.

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.