Dag ‘Vrienden’, Dag Facebook!

stop-facebook

Nee, ik stop niet met Facebook om privacy redenen, al vind ik dat wel een legitieme reden om met Facebook te stoppen. Ik stop ook niet met Facebook omdat het mij te veel tijd kost. Eerlijk gezegd kost Facebook mij nauwelijks tijd. Het kost mij wel energie trouwens, energie om er geen tijd in te stoppen wanneer het dashboard van mijn laptop, mijn tablet of mijn telefoon weer eens schreeuwt dat Facebook vrienden aandacht van mij willen. Ik stop ook niet met Facebook omdat ik niet genoeg ‘vrienden’ op Facebook heb. Het is eerder andersom; ik heb in werkelijkheid nauwelijks vrienden, en daar voel ik mij prima bij. Op Facebook heb ik 550 ‘vrienden’, maar als ik er meer dan 20 persoonlijk ken is het veel.

Heb ik dan geen familie? Jawel, maar kijk, Berend Quest heeft een Facebook account. En – nog even voor de helderheid – Berend Quest heeft geen familie. (Dat is trouwens een ander dingetje en ook een reden om met Facebook te stoppen. Hoe weet je nu dat degene op Facebook is wie hij/zij pretendeert te zijn? Facebook accounts zijn echte mensen? Echt niet, wederom: Berend Quest heeft (al jaren) een account.)

Die 550 ‘vrienden’ van mij plaatsen foto’s, zijn jarig, gaan trouwen, scheiden, krijgen kanker, gaan dood en baren baby’s. En, I Just Don’t Give A Fuck. Echt niet. Ik ken die mensen niet en waar ik absoluut van af wil is het gevoel dat ik iets moet met al die zieken, jarigen, overledenen, treurenden en nazaten. Dat gevoel overvalt mij namelijk soms; het zijn immers mijn ‘vrienden’. Andersom geldt dat trouwens net zo hard: als mensen mij van alles toewensen via Facebook dan brengt mij dat geen vrolijkheid. Ik heb – anders dan op mijn blog of via Twitter – het gevoel dat ik ik iedere keer moet aangeven dat ik het ‘leuk’ vind dat iemand mijn bericht, blog of foto ‘leuk’ vindt. En ik vind het helemaal niet leuk. Als ik ‘gelikt’ wil worden dan ga ik op de bank liggen en roep ik mijn hond.

‘Maar waarom heb je dan een Facebook account aangemaakt?’
Een terechte vraag. Ik maakte ooit een Facebook account aan om dezelfde reden waarom ik een Twitter account aanmaakte: Ik was nieuwsgierig. Ik heb mij met Twitter een lange periode enorm vermaakt (dat is de laatste tijd wat minder), maar ik houd nog even vol. Facebook heeft mij eigenlijk nooit echt geïnteresseerd. Wel als fenomeen, maar niet op de inhoud.

Als je dit allemaal maar stompzinnige redenen vindt om met Facebook te stoppen dan snap ik dat. Betere redenen staan hier beschreven door @TimMaurer, of hier door Robin Nieuwhof of hier door Renee Jacques. Opmerkelijk detail: het artikel van Jacques werd 14605 keer gedeeld op Facebook en door 64000 ‘leuk’ gevonden.

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.