Florida Tips II: Verkeer

construct

Als er iets is dat wij van Amerikanen (in Florida) kunnen leren dan is het wel hoe ons te gedragen in het verkeer. Waar wij altijd jagen en drukken, eisen en dringen zijn Amerikanen relaxed, geven je de ruimte en houden zich aan de regels. Een Amerikaan die een stopbord ziet, stopt. Een Amerikaan die jou in een grote huurcamper ziet geeft je met gulle armgebaren de ruimte als je even niet weet of je van baan kunt veranderen. Als een Amerikaan een bord met ‘max speed 50 miles’ ziet dan rijdt hij niet harder dan 50 miles. Ritsen? Niemand die er een probleem van maakt, niemand die probeert een paar plekken voor te dringen en niemand die zich opwindt. Natuurlijk zijn de wegen veel breder, de parkeerplaatsen bij de supermarkt veel groter en de politie altijd aanwezig, maar het is mijn overtuiging dat en Amerikaan zijn auto en het autorijden wezenlijk anders beleeft. Een Amerikaan kijkt ook anders aan tegen groter en duurder. Waar hier iedereen met een auto groter dan een VW Golf al snel met de nek wordt aangekeken heeft een Amerikaan respect voor alles wat groot en duur is: het is een teken dat je het goed gedaan hebt en daar hebben Amerikanen respect voor. Hier je kop boven het maaiveld uitsteken levert je jaloezie op, in Amerika levert je dat respect op en dat geldt ook voor de auto waarin je rijdt. Amerikanen zijn ook uiterst zuinig op hun auto – ik hoorde een radioreclame voor een onderhoudsbedrijf waar schaamteloos werd geadverteerd met het feit dat Amerikanen hun auto beter verzorgen dan hun lichaam – en een aanrijding veroorzaken is niet iets wat je moet willen in Amerika vanwege de claimcultuur.
Maar goed, na een wellicht wat langdradige inleiding volgen dan nu eindelijk de praktische tips:

 1. Wees een heer in het verkeer
  Echt, je leven wordt er zoveel leuker door. En het kan, want (bijna) iedereen doet het. Wees geduldig, genereus en vriendelijk en houd je aan de regels. En ben je toevallig een vrouw probeer dan ook gewoon een heer in het verkeer te zijn.
 2. Verdwalen hoeft niet
  Wat je nodig hebt is weten waar je heen moet: Noord, Zuid, Oost of West. Anders dan hier lopen wegen over het algemeen een van die vier richtingen op. Rijd je op ‘Palmdrive South’, dan rijd je niet op het zuidelijke deel van Palmdrive, maar dan rijd je op Palmdrive, in zuidelijke richting. Zo gemakkelijk is dat. Je weet dus eigenlijk altijd welke kant je op gaat. Als je ook nog weet welke richting je op wilt kan er weinig mis gaan. Tenzij je vrouw de aanwijzingen geeft natuurlijk.
 3. Tanken en eten en meer
  Wanneer je over de snelweg rijdt wordt bij heel veel afritten (‘exits’) aangegeven welke tankstations, restaurants en winkels er bij die afrit zijn. Deze tankstations (en restaurants en winkels) staan niet zoals bij ons langs de snelweg, maar na de afrit meestal binnen een paar honderd meter.  Tankstations zijn vaak al volledige winkels waar je van alles kunt kopen en bijna altijd staat er een pinautomaat (ATM) binnen. Tanken kun je ook gewoon met de Nederlandse pinpas (wel vooraf activeren voor gebruik buiten Europa!). Omkomen van honger en/of dorst langs de snelwegen in Florida is dus echt niet nodig. Dat is de mensen ook aan te zien trouwens.
 4. Police, Sherrif, State Troopers, Highway Patrol en Forest Rangers
  Ja er rijden heel veel wetshandhavers rond in Florida, USA. (Wie wil weten wat de verschillen zijn tussen al deze meneren en mevrouwen kijkt bijvoorbeeld hier.) Over het algemeen heeft het ons wel een veilig gevoel gegeven, al die wakende ogen. Ook vind ik het persoonlijk een stuk minder irritant dat er een agent staat die je op de vingers tikt als je de regels negeert dan het woud aan flitspalen hier in Nederland. En anders dan in de film staan de meeste politieauto’s niet achter een reclamebord, maar gewoon op een plek met een beetje schaduw, goed in het zicht maar nooit dominant op de voorgrond. En is er ergens geen politie, dan is er wel de bewaking van het winkelcentrum, het park of de community. Je moet er wellicht even aan wennen maar ik voelde mij er niet vervelend bij. Het is tevens een andere stimulans om je aan de regels te houden: ‘It’s the law!’
 5. ‘Keep your Lane!’
  Anders dan in Nederland is het in de USA de bedoeling dat je alleen van baan wisselt wanneer inhalen of afslaan dat nodig maakt. Je gaat dus niet terug naar rechts, als je hebt ingehaald op een weg met meerdere rijstroken dan blijf je op de baan die je gebruikt om in te halen. Afslagen zitten overigens zowel rechts als links op de snelweg.
 6. Vermijd de uiterst rechtse of linker baan
  Deze banen gaan regelmatig over in verplichte banen om af te slaan. Houd je het midden aan dan zit je meestal goed, hoef je niet steeds opnieuw in te voegen en kun je gemakkelijk kiezen tussen rechtdoor, links- of rechtsaf.  Dat al het verkeer (inclusief vrachtwagens van een ton of 50) je zowel links als rechts passeert is voor sommigen wellicht wat benauwend, maar het went echt wel. De banen zijn ook breed genoeg en voor jou is het nieuw, voor de rest van de weggebruikers is het ‘just the way it is’.
 7.  Wegwerkzaamheden
  In Nederland is het een van mijn grootse ergernissen: 20 kilometer snelweg afzetten als er ergens op een stukje van 25 meter drie man koffie staat te drinken. Amerikanen doen dat anders en zetten alleen af wat nodig is, dus het stuk waar op dat moment gewerkt wordt. Daarbij geldt wel dat een verkeersboete meteen verdubbeld wanneer je de snelheid (of andere regels) overtreedt waar aan de weg gewerkt wordt.
 8. Parkeren
  Ben je met de camper? Zorg dan dat je op een parkeerplaats gaat staan voor ‘oversized vehicles’  anders heb je een bon te pakken. Weet je niet waar? Vraag een agent, er staat er vast wel een in de buurt.
 9. Stoplichten
  Die zitten dus aan de overzijde van het kruispunt, scheelt je enorm veel nek-verrekkingen. Oh ja, en tenzij anders aangegeven mag rechts afslaand verkeer gewoon doorrijden, ook al staat het stoplicht op rood. Moet je wel even kijken of er niets aankomt natuurlijk.

1 Reactie

 1. Rebelse Huisvrouw

  6 augustus 2013 op 12:19

  Ja, in Amerika zijn ze absoluut een stuk beschaafder op de snelwegen. Het is hier vreselijk. In de spits zitten bij de ring Amsterdam heb ik opgegeven – ik werd constant van links en rechts ingehaald en zelfs als ik me aan de snelheid hield werd er nog gebumperkleefd en met groot licht geseind. Ze zouden het ‘Keep your lane’-principe hier ook in moeten voeren. Of weer terug naar paard en wagen ;-)

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.