sociaal-verkeer

Amerikanen (in Florida dan, verder ben ik niet geweest) vond ik altijd een beetje ‘plastic’. Alles is ‘asome’, ‘great’ en ‘the best ever’, maar ik kreeg nooit het idee dat de woorden oprecht gemeend waren. Tijdens mijn tweede bezoek ben ik daar iets anders naar gaan kijken: de – naar Nederlandse maatstaven – overdreven hartelijke begroetingen, de complimenten, de bewondering en het altijd weer uitnodigende ‘Hey, hello! How are you doing today?’ zijn niet perse betekenisloos of betekenisvol; het is de manier waarop Amerikanen zich bewegen in het sociale verkeer. Als wij Nederlanders ‘Hoe gaat het?’ zeggen zitten we meestal ook niet te wachten op een uitgebreide samenvatting van het leven van degene tegen wie we die woorden uitspreken. Het is een beleefdheidsvorm, en heel vaak niet meer dan dat. Amerikanen zijn in die context super-beleefd. Een paar praktische tips om je zo lekker mogelijk in die ‘beleefdheidscultuur’ te bewegen:

 1. Wees niet bang voor warmte, het zijn maar woorden
  De neiging die ik had was om al die warme, positieve woorden met de nodige achterdocht te begroeten. ‘Wat moet je van me?’, was wat het bij mij opriep. Ik kwam er achter dat dit helemaal niet hoeft. De aard van het Amerikaanse beestje is veel positiever dan wat we hier gewend zijn. En medewerkers van een supermarkt, pretpark, drogist of restaurant zijn wezenlijk anders opgevoed dan wij: een positieve houding verkoopt meer, dat is beter voor de baas en dus beter voor mij. Dat aardig doen verplicht je verder tot niets. Geniet er van, warmte – al komt het van een elektrische open haard – is gewoon lekker.
 2. Respect
  Wij Nederlanders verstaan de kunst van het nivelleren. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Een modaal huis, een modale auto en vooral niet opvallen. Alles wat wel de kop boven het maaiveld uitsteekt: de grasmaaier er over!
  Amerikanen zien dat anders. Amerikanen hebben respect voor mensen die het maken, mensen die risico’s nemen en mensen die zich onderscheiden. Amerikanen houden van prestaties en koesteren ‘winners’ en ‘heroes’. Volgens onderzoeken vinden Amerikanen dat militairen de grootste bijdrage leveren aan de gemeenschap. Meer dan artsen, onderzoekers, wetenschappers, politici, hulpverleners of vrijwilligers. Waar iemand in een Hummer door ons al snel gezien wordt als een pooier in een patserbak, hij door een Amerikaan eerder met respect nagekeken wordt.
 3. Geld stinkt niet
  Het is geld dat de wereld doet draaien. Alles in Amerika (althans, in Florida) lijkt ook alleen om geld te gaan en dan vooral om ‘waar’ voor je geld. Amerikanen kennen bijvoorbeeld het begrip ‘klein’ niet als het gaat om eten en drinken. Alles begint bij ‘groot’. Wie wil er nu veel betalen voor ‘weinig’?? Met geld is alles mogelijk en hoe meer je betaalt hoe meer je krijgt. Wil je niet in de rij staan voor een attractie? Dan betaal je dus extra. Niemand die het gek vindt, niemand die je jaloers aankijkt. Geld is de sleutel en als je er meer van hebt gaan deuren ook makkelijker open. Wil je niet lopen van de parkeerplaats naar de shopping-mall? Dat kan, betaal een paar dollar en je auto wordt geparkeerd (en weer opgehaald).
 4. De Fooi
  Met een hoofdletter ja. Fooien zijn een wezenlijk onderdeel van het sociale verkeer en voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het salaris. Ook hier is de filosofie simpel: doe jij je best dan is dat goed voor de baas. Fooien tot onderdeel van je salaris maken is dan weer een uitstekende manier om je personeel te motiveren hun best te doen. De fooi die je geeft ligt ergens tussen de 10 en 20%. Betaal je met een credit card? Geen probleem, op de rekening staat het bedrag, een ruimte om de fooi in te vullen en het totaalbedrag wat mag worden afgeschreven van de credit card.
 5. Ook de goochelaar doet het niet voor de lol
  Zit je op een terrasje lekker aan de steak staat er een goochelaarster aan je tafel. Leuk! Kijk pap, kijk mam; wat een grappenmaakster! Als je geen zin hebt om deze goocheldoos te betalen dan zul je deze niet moeten uitnodigen. Niet uitnodigen betekent of wegsturen, of negeren. Aankijken, er voor gaan zitten en aanmoedigen is hetzelfde als inhuren. De goochelaar hoort niet bij het restaurant maar is ZZP-er die van de restauranteigenaar toestemming heeft om op het terras geld te verdienen. Dit geldt uiteraard ook voor muzikanten, buiksprekers, dansers etc.
 6. Geef de ander ruimte
  Wat mijn kinderen direct opviel in Amerika was het ontbreken van de beroemde ‘schaamschotten’ bij de betaalautomaten. “Iedereen kan zien wat je pincode is!”, riep mijn dochter. Klopt, alleen niemand gaat zo dichtbij een ander staat dat dit ook werkelijk gebeurd. Wij delen een klein land met een groot aantal mensen. We hebben dus relatief weinig ruimte en ruimte is dus kostbaar en duur. In Florida is dit anders. Er is ruimte zat en mensen geven elkaar ook de ruimte. Als er ergens een rij staat dan zou deze rij in Nederland de helft korter zijn omdat wij boven op elkaar gaan staan. Amerikanen doen dit niet. Die laten een halve meter lucht tussen zichzelf en degene voor hen. Wel zo prettig trouwens en het zal wellicht ook iets te maken hebben met de panische angst van Amerikanen om met een bacterie in aanraking te komen.  Bij de supermarkt vind je ook naast de boodschappenkarretjes een bus met hygiënische ontsmettende doekjes; kun je de kar ontdoen van de bacteriën die de vorige gebruiker heeft achtergelaten.
 7. Verkoopprijs exclusief belasting
  Prijzen worden meestal weergegeven zonder belastingen. Of het nu om melk of sigaretten gaat maakt niet uit. Dat is niet om het goedkoper te laten lijken dan dat het is, het is meer om duidelijk te houden wat de verkoper voor het product rekent, en wat de staat er bovenop doet.
 8. Poepen en pinnen
  Twee dingen die je overal vindt: pinautomaten en toiletten. Supermarkten, benzinestations, drogist, winkelcentrum: een pin- en/of poepautomaat is altijd in de buurt. Overigens ben ik het nog nergens tegengekomen dat ik moest pinnen om te mogen poepen. Dat is eigenlijk wonderlijk voor een land dat overal geld in ziet.

Dit is de eerste uit een serie van 5 blogs. Deze week iedere dag een blog met praktische tips voor hen die er aan denken op vakantie te gaan naar Florida.