Klappen achter de geraniums

ouderenmishandeling

Volgens cijfers van Movisie krijgt een op de twintig ouderen te maken met een vorm van mishandeling. Een snelle berekening leert dat slechts een fractie van deze mishandelingen gemeld wordt. Het overgrote deel blijft onzichtbaar en wordt dus ook niet gestopt. Ouderenmishandeling blijft vaak verborgen achter de geraniums waar wij als maatschappij onze ouderen hebben gepositioneerd. Ouderenmishandeling kent vele vormen. Vaak gaat het om mishandeling zonder kwade opzet of bedoelingen, met louter slachtoffers in plaats van duidelijke plegers en slachtoffers. Ik denk daarbij aan de man die zijn echtgenote wil blijven verzorgen, maar het eigenlijk niet meer kan zonder tot mishandeling over te gaan. Het is niet verwonderlijk dat je bij ‘ouderenmishandeling’ denkt aan dat nieuwsbericht van die oude dame die door een aantal knapen beroofd werd van haar tasje en daarbij nog klappen kreeg ook. Die zaken halen het nieuws, wekken onze afschuw op en leiden tot massale verontwaardiging. Over de vrouw van 85 die haar echtgenoot bijna dood slaat omdat zij in de waan leeft dat haar man vreemd gaat hoor je niets op het nieuws en lees je niet in de krant, maar het gebeurt wel. Mensen die meer dan 50 jaar met elkaar samen zijn ‘verraden’ elkaar niet. Ook niet wanneer dit betekent dat een van de twee bijna dagelijks klappen krijgt. Zij zijn met elkaar oud geworden, zijn afhankelijk van elkaar en hebben soms niemand anders dan elkaar.
Eén op de twintig ouderen wordt mishandeld. Eén op iedere twintig ouderen krijgt slaag, wordt vernederd, psychisch mishandeld, financieel uitgebuit, seksueel misbruikt, wordt zorg onthouden of wordt geschonden in zijn of haar rechten.

Deze feiten en cijfers moeten ons niet alleen aan het denken zetten, maar tot actie bewegen. Er wordt via bezuinigingen al veel weggenomen bij de ouderen van nu. Zorg staat onder druk, waardoor mantelzorgers nog meer belast worden. Financieel staan ouderen onder druk, waardoor zij nog vaker ‘achter de geraniums’ blijven zitten en beperkt worden in de mogelijkheden. Dit zijn ontwikkelingen die ouderenmishandeling eerder zullen doen toenemen dan doen stoppen. Daar kun je persoonlijk wellicht weinig aan doen.

Wat jij wel kunt doen is helpen de aandacht voor ouderenmishandeling te vergroten en alert zijn op de signalen van ouderenmishandeling.

Wanneer er sprake is van ouderenmishandeling is de eerste stap om te komen tot een andere, meer veilige situatie er zorg voor te dragen dat er melding wordt gedaan. Melding van ouderenmishandeling kan bij de politie, advies over wat te doen en hoe te handelen kun je altijd krijgen bij het Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld bij jou in de buurt.

Vandaag is het Internationale Dag Tegen Ouderenmishandeling.

1 Reactie

  1. applaus voor je aandacht hiervoor! wij zijn hier vanuit ons werk (ouderenzorg) ook volop mee bezig. Dit kan niet genoeg aandacht krijgen. Vinger op de zere plek: toename valt te verwachten gezien de bezuinigingen en overbelasting van matelzorgers. Goed verwoord! Mijn dank.

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.