Eten bij Jamuna: te gemakkelijk

kruiden

Indiaas moest het worden. We zochten allebei naar een restaurant en kwamen allebei op ‘Jamuna‘ in Leeuwarden.
M. had op Facebook navraag gedaan en er waren positieve geluiden, zo vertelde zij mij in de auto.
“Dan zal het wel niet veel bijzonders zijn”, zei ik. Dat ik dat zeg heeft een reden. In mijn beleving is authentiek Indiaas eten niet direct voedsel waar een gemiddelde Fries van gaat juichen. Eerder jodelen, vanwege de kruiden.
Vindt de goegemeente het een goed restaurant, dan loop je het risico dat dit dezelfde mensen zijn die een gemiddelde wok-chinees he-le-maal top vinden.
En ik vind een wok-chinees he-le-maal niks.

Het was er druk. Dat wil zeggen, het restaurant (60 stoelen) zat bijna vol.
We kregen een mooi plekje, achterin ver weg van de koude buitendeur. Mooi.
Tot je wat wilt bestellen, dan blijkt dat je wel erg ver achterin zit.
“Sorry for the delay”, zegt de Poolse, Roemeense of Russische – maar in ieder geval niet Indiase – serveerster. We bestellen wat drinken (thee in een koffiekopje) en kiezen als menu ‘Tandoori Royal’. ‘Een spetterende mix grill’, staat op de kaart te lezen.
De serveerster komt met twee borden en vraagt: “Starter for Tandoori Roayal?” Ik denk dat zij het antwoord op die vraag moet weten, maar goed. We antwoorden optimistisch: “Yes!” We hebben namelijk wel trek. Het voorgerecht heet Choleé Bhature. Aan de meneer die de lege borden weghaalt en die vraagt of het gesmaakt heeft vragen we wat het eigenlijk was. De man mompelt iets over Indiaas brood. Met iets. Wat dat ‘iets’ is geweest weet ik nu nog niet.

Het ‘spetterende’ van de mix grill blijkt de wijze van serveren te zijn. Een hoop gesis en stoom kondigt een stalen blad aan met daarop de stukjes lam, kip, rund en grote garnalen. De geur van verbrande uien slaat mij op de keel.
Daarbij krijgen we pilaw rijst, salade en brood.
Het ziet er allemaal wat gehaast uit, en zo smaakt het ook.
De salade (ijsbergsla, grote stroken komkommer, uiringen en tomaat) is zoet, erg zoet.
De pilaw rijst smaakt naar rijst, maar dan zonder pilaw zeg maar.
Ook dacht ik dat Sheek Kebab iets met vlees, knoflook, gember en andere kruiden was. Bij Jamuna is het een soort van grove frikandel, en dan vind ik de frikandel van de lokale patatboer in Bolsward pittiger.

We kijken elkaar eens aan en grinniken wat. Het is allemaal té makkelijk van smaak. Maar we realiseren ons ook dat dit wellicht ook komt omdat we zelf altijd vrij kruidig koken en eten.

Als dessert kiezen we een ‘Indiaas dessert’.
Het blijkt een mierzoete blop rijstepap met kaneel, amandel en nog iets te zijn. Ik ruik er aan. Het ruikt naar, naar.. wc verfrisser? Ik vermoed dat er een of ander geurwatertje aan toegevoegd is.
Of de stalen coupe is slecht afgespoeld, dat kan ook.

We vragen de rekening. € 54 en een beetje.
M. legt € 60,- op de schotel.
De Poolse, Roemeense, Russische maar zeker niet Indiase serveerster pakt de schotel en vraagt: “Do I bring the change back?”
Ja schatje, breng jij de change maar lekker even back.

6 Reacties

 1. Zeker een Iens Topper ook, deze toko…..

 2. Dan kook ik maar gewoon zelf Indiaas: niet gemakkelijk, wel erg lekker.

 3. Volgende keer dus toch maar de dijk over…..naar de Randstad. Daar is vast een veel betere tent. Heb je ook geen last meer van de mening van de gemiddelde Fries, die spicy food niet zou kunnen waarderen.
  Misschien een idee om daar dan ook maar weer te gaan wonen?? Geen last meer van de gemiddelde Fries.
  Die Friezen toch, niks gewend, saai, etc. Nee, dan de Randstad.
  Als gemiddelde Fries vind ik gemiddelde wok-chinees waarschijnlijk ook niks, ben er nog nooit geweest. Nee, dan de gemiddelde Randstader……misschien dat je daar blij van wordt.

 4. Wow. Vreemd. Mijn oma is op Jog Jakarta geboren moeder op Bali , mijn vriendin half indisch en ben dus opgegroeid met kaas met sambal oelek en op verjaardagen tantes op een klein krukje voor de oven die spekkoek bakken en een hoop anderen die rijsttafel maken. Dus toen je je review begon dacht ik dat je ons favoriete restaurant goed ging beschrijven. Niet dus. Weet niet wat er bij jou mis is gegaan, ik heb zelf daar een keer iets besteld wat ik niet zo vond, maar mijn vriendin neemt altijd iets anders dus kwam het goed. Toen mijn moeder op bezoek kwam haar meegenomen en haar iets van de kaart laten bestellen waar achter stond spicy*** en gelachen dat zij het zelfs te heet vond. Mijn vriendin en ik hebben ook indiaas gegeten in verschillende aziatische landen en Jamuna altijd tevreden vergeleken.
  Maar goed iedereen heeft weleens een slechte dag , of het nu de kok was of jij …?
  De betreffende ‘mixed grill’ heb ik nooit genomen. Leek mij door de naam altijd iets wat ze op de kaart hebben gezet voor de ‘hollandsche boerensmaak’ …
  Tip voor de volgende keer als je gaat ; neem niet iets wat je bekend klinkt, en neem wel iets waar een pepertje met 3 sterren achter staat. En dan ook een klontje suiker want die ga je nodig hebben.

 5. Wat een azijnpissend artikel. Zeker meer van de yuppententjes?

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.