Profiel: 10 Politieke Wijsneuzen

Berend Quest interviewde in de aanloop naar de verkiezingen de 10 grootste politieke wijsneuzen van Nederland.

Mark Rutte: “Geloof mij, ik heb er een neus voor!”


Ik ruik kleuren. Dat klinkt misschien wat raar, maar het is zo. Die Roemer bijvoorbeeld, die Roemer ruikt rood. Donker rood. RAL 3031 Oriënt rood, om precies te zijn. Oriënt rood, ik bedoel maar. Dat zegt dus meer dan een kleur alleen. U weet waar de Oriënt ligt?
Rood is daarnaast ook nog eens de geur van schulden, van crisis, van de erfenis aan onze, nou ja, uw kinderen. Crisismanagement, Economie, Europa, geloof mij: het is geen gok!
Je moet voor dit soort zaken een neus hebben, zoals ik.
Ik zou bijna zeggen dat ik het neusje van de Zalm ben.
Hahaha!!!

Diederik Samson: “Ik ruik de overwinning!”


Ik geef het toe, de overwinning ruikt goed. Het is best een verslavend geurtje. Maar goed, er is niets mis met genieten van een zwaar bevochten overwinning toch? En ok, we zijn er nog niet. Maar we komen er wel!
De formule die wij gehanteerd hebben is even simpel als doeltreffend: Maak de lucht helder, verspreid geen stank over anderen en gebruik zelf een frisse deo.
Simpel toch?
O ja, en begin al in juni met werk achter de schermen.

Emile Roemer: “De hele zaak stinkt, een beetje.”


Ja kijk. Ik ruik mensen, menselijke emotie, menselijk welzijn en menselijk lijden. Zweet, van arbeiders. De angst, van werklozen. De pijn van zieken en de eenzaamheid van ouderen.
Open geuren, eerlijke geuren. Basis geuren zou ik bijna zeggen.
Daarnaast ben ik Brabander, dus ik ruik graag een goed glas bier, een gehaktbal en warme, zelfgemaakte custardvla.
Voor die bijtende, zure en op de man gespeelde luchtjes ben ik niet zo geschikt.
Ik zie dat dus ook niet aankomen.
En als het besef mij binnendringt dan realiseer ik het mij pas dat de hele zaak een beetje stinkt.

Geert Wilders: “Ik ruik gevaar.”


Gevaarlijke, donkere en stinkende luchten trekken over ons eens zo schone Nederland! De stank van ranzig schapenvlees, de weeë geur van Turks Fruit en de lucht van tienduizenden schoen-loze stinksokken walmt je tegemoet wanneer je door een willekeurige Nederlandse dorpsstraat loopt. Op iedere straathoek de geur van de Islam. Stop de islamisering!
Ik ben zo blij dat er vandaag een frisse westenwind staat meneer!

Alexander Pechthold: “Uiteindelijk gaat het om de geur van het boeket.”


Feitelijk ben ik er een van het soort Jean-Baptiste Grenouille. Ik ruik goed, perfect zelfs. En ik kan feilloos een aantal geuren vermengen tot dé geur die we op dit moment nodig hebben om het tij te keren.
Maar ja.
Het ligt nog steeds niet in het vermogen der kiezers om de geur van een boeket te voorzien.
Men ruikt alleen de individuele bloemen.
Dat is jammer. Een regering is immers altijd een samengesteld boeket.

Sybrand van Haersma Buma: “Er is meer dan de geur van geld!”


Of het nu over groene, rode, paarse of blauwe luchten gaat, iedere lucht heeft de geur van de euro en de dollar. Maar er is meer. Zoals de geur van de moraal. Normen en waarden zijn beslist niet kleur- of geurloos!
Het is jammer maar onafwendbaar dat deze verkiezingen worden beheerst door de kleur en geur van geld. Ook het CDA heeft nog slechts de geur van de ‘Balkenende Norm’.
Wij zullen een aantal jaren nodig hebben om het besef van, en de liefde voor de geur van spruitjes weer terug te brengen in dit land.

Jolande Sap: “In dit huis hangt nog de geur van de vorige leider.”


Tja, en dat is lastig hoor. Niet alleen was de vorige leider een kanjer met een enorme uitstraling, ze rook ook goed. En, waar uitstraling en leiderschap met iemand achter de horizon verdwijnt, de geur blijft nog een tijdje hangen.
Iedereen wilde aan Femke ruiken. En veel mensen willen nog altijd Femke ruiken.
En daar heb ik last van, mag je best weten.
Want ik ben Femke niet. Ik vind al dat gesnuffel aan mij ook helemaal niet zo lekker.

Kees van der Staaij: “Alle geur is God!”


Ja meneer, echt. Alle geur is God! Ik zou het uit willen spreken met Hoofdletters: Alle Geur Is God!
Deuteronomium 4,28: Daar zult u dan andere goden vereren, goden van hout en van steen, door mensen gemaakt, goden die niet kunnen horen en zien, niet eten en niet ruiken.
Nou, dat zegt genoeg, of niet soms?

Marianne Thieme: “De stank van schande!”


Dartelende jonge koeien in de wei, wel eens geroken? Lammetjes in mei, aan de dijk? Groeperende trekvogels in oktober? Zeehonden op het wad in de winter?
Dat is wat ik wil, dat is waar ik voor vecht, dat is hoe het moet zijn.
En om dat te bereiken zal ik niet rusten voor de schandelijke stank van de megastal tot ieders woning is doorgedrongen.
Dwars door de Ambi-Pur heen!!

Arie Slob: “Ik herken de geur van de kans”


Ik ben als een ouderwetse indiaan, een verkenner. Uiteraard ken ik het pad naar de verlossing, maar hier op aarde heeft de goede Heer mij van kwaliteiten voorzien die mij tot een meer dan uitstekend verkenner maken.
Ik ruik de coalitiemogelijkheden als het ware, nog voor de verkiezingen hebben plaatsgevonden.
Mijn neus wordt geroemd.
Mijn naam wordt genoemd.
Ik ben bereid.

1 Reactie

 1. bonus 4 miljoen netto

  13 september 2012 op 14:14

  do 13 sep 2012, 13:42

  Koningin ontvangt vaste adviseurs

  DEN HAAG – Koningin Beatrix ontvangt donderdag op Paleis Huis ten Bosch haar vaste adviseurs om geïnformeerd te worden over de actuele politieke situatie en het verdere verloop van de procedure die de Tweede Kamer volgt bij de kabinetsformatie.

  De vaste adviseurs van het staatshoofd zijn de voorzitters van Eerste Kamer en Tweede Kamer en de vicepresident van de Raad van State.

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.