Er bestaan geen ‘trek mijn steunkousen even aan’ apps Minister Schippers!

Volgens onze minister van volksgezondheid Schippers is er niet veel geld te halen bij ziekenhuizen omdat het ‘stelsel daaronder in de basis wel deugt’. Beter kun je op ouderenzorg besparen, die zorg moet je namelijk niet door ‘dure instellingen’ laten doen, maar door ‘sociale netwerken’.

Allebei de beweringen zijn volslagen onzin.

In de eerste plaats deugt het stelsel onder onze ziekenhuizen helemaal niet.
Ziekenhuizen zijn ‘betermaakfabrieken’. Net als garages gaan ziekenhuizen door met repareren tot de bereidheid ophoudt om er voor te betalen. Kettingrokers die na de 4e dotteractie nog met infuus in de arm richting de rookruimte schuifelen. Mensen die dagelijks 50 kilo overtollige blubber in de vorm van vet meesjouwen die iedere week op de poli van de orthopedie rondhangen. Zware drinkers op de wachtlijst voor een nieuwe lever.
Net als de garage boeit het het ziekenhuis niet hoe je met je lichaam omgaat, er wordt gekeken of de schade te repareren valt. Net zolang tot de rekening niet meer betaald wordt.
Een ziekenhuis wil, net als iedere andere organisatie, groeien en bloeien.
Het gezonder maken van mensen helpt daar in de basis niet aan mee.
Dat deugt dus gewoonweg niet.

In de tweede plaats zijn er geen ‘sociale netwerken’ meer die de zorg van ouderen kunnen overnemen. Tegenwoordig is er nog slechts sociale media. En via sociale media kun je de ouderen niet verzorgen. Er bestaan geen ‘trek mijn steunkousen even aan’ apps.
Wij leven in een geïndividualiseerde maatschappij. Het succes van sociale media is ook een teken van ons onvermogen om nog tijd en gelegenheid vrij te maken voor elkaar.
Er wordt geleefd op agenda’s. Wij wonen ook allang niet meer in het zelfde dorp als onze vader en moeder. Als er voldoende ‘sociale netwerken’ zouden zijn dan zaten de crèches ook niet vol.

Er gaan gigantische bedragen naar de zorg en daar moet wat aan gebeuren.
Het stoppen van het depersonaliseren van zorg- en hulpverlening kan daar verandering in brengen.
We zullen de discussie moeten gaan voeren of een 4e hartoperatie gerechtvaardigd is bij die patiënt die niet bereid is de oorzaak van zijn hartfalen weg te nemen.
We zullen de discussie moeten gaan voeren met de generatie die nog betaalt en moet gaan betalen voor de zorg die zij later nodig hebben en waar zij menen recht op te hebben.
We moeten geen discussie voeren over de rug van de generaties die een heel leven lang gewerkt en betaald hebben om het recht op een behoorlijke oude dag te verwerven.

1 Reactie

  1. We moeten terug naar het stelsel van voor de privatisering, toen de zorg nog in handen was, van het rijk! Terug naar de no-claim!

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.