“Komkommertijd, altijd lastig. Tot nu toe vinden we ieder jaar wel ‘nieuws’ om de komkommertijd mee te door te komen, maar toch. Stèl dat we als redactie van het acht uur journaal op 2 augustus de kijker een half uur moeten vermaken met een weggelopen hond in Kazachstan, een fout geparkeerde invalidekar in Den Briel of een ruzie tussen twee echtelieden over een pan te gaar gekookte Eigenheimers op Urk?
Of dat de ‘zomercolumn’ niet meer een beetje sneu blij toefje op de nieuwstaart is, maar het belangrijkste item? Dat kan niet, dat willen we niet en dat moeten we niet willen!
De kijker heeft recht op minimaal 20 minuten NIEUWS! Enge toestanden, gruwelijkheden en narigheid.
En als dat er niet is, dan in ieder geval spanning en sensatie!”

Aan het woord is een kennis van een kennis die werkt bij de NOS. Ik zat vanmiddag met hem op een terrasje en trakteerde hem op een paar biertjes. Hij werd er nogal loslippig van. Om geen misbruik van de situatie te maken respecteer ik uiteraard zijn privacy.

“Vorig hebben we het prima opgelost. Kijk, feitelijk hebben we niet veel hoeven doen. Begin een verhaal over beschietingen op de snelweg, vraag aan willekeurige automobilisten of ze ook worden beschoten en je hebt een item. We-ken-lang!
We hadden dit jaar onze hoop eigenlijk gevestigd op een epidemie van trillende gebouwen, maar het lijkt er op dat dat toch iets te ver ging voor veel mensen. Het was niet herkenbaar, het kwam niet dichtbij genoeg. De economische crisis werkt ook niet mee. Ik bedoel, veel mensen zullen ondertussen hun kantoor wel hebben voelen trillen, maar ja, de mensen denken natuurlijk ook: ik werk liever in de trillend kantoor, dan dat ik geen werk meer heb!
Gelukkig hadden we een prima alternatief achter de hand.”

Ik bestelde nog wat bier en nieuwsgierig als ik ben vroeg ik hem naar volgend jaar.

“Daar waag ik mij nog niet aan Berend, we hebben wel wat ijzers in het vuur, er is een shortlist maar ik doe er nog geen concrete uitspraken over. Ik zet daar zogezegd nu nog geen fles wijn op.
Er is wel een idee met mysterieuze mini krokodillen in open zwemwater, er zijn wat vage plannen met ijsbergsla die spontaan temperatuurdalingen bij mensen veroorzaakt en we kunnen wellicht nog wat bouwen aan die naalden en broodjes.
Maar dit jaar gaat het heel best.
Asbest, zoals wij het op de redactie zeggen.”