Kaarsen en Sterrenthee

De aarde geeft ons alles. Zoals drinkwater, voedsel, mooie natuur, grondstoffen en zuurstof. Maar als we met de aarde blijven omgaan zoals we dat nu doen, kan de ze ons in de toekomst niet meer geven wat we nodig hebben. Dit kan anders. We moeten kiezen voor slimme en duurzame oplossingen. Want zonder aarde zijn we nergens. Het is aan ons om de aarde door te geven!
Doe daarom op zaterdag 31 maart vanaf 20:30 een uur het licht uit tijdens Earth Hour.

Ik heb geen idee welke licht deze actie bedacht heeft, maar persoonlijk zie ik geen enkel verband tussen motief en de daad. We moeten kiezen voor ‘slimme en duurzame oplossingen’, en daarom doen we een uur het licht uit? Ik vind het maar een duister verhaal.

Het zal alles te maken hebben met de wens om bewustwording te creëren. We moeten zuinig zijn met energie. Snap ik.
De actie snap ik daarentegen niet.

Doe jij wel het licht uit? Fijn. Betekent dat jij bewust bent. Heel goed, gefeliciteerd. Neem een kopje sterrenthee en ga het vooral vieren. Bij kaarslicht.
Dat jij het licht uitdoet heeft geen enkel effect op mijn bewustwording. Bij mij brand het licht gewoon door en ik zal er niks van merken dat jij het uitdoet. Jij zult er trouwens ook niets van merken, dat uurtje kaarslicht. Geen korting op de energierekening, geen huldiging op het stadhuis, geen groenere aarde en geen beter bewuste buren. Alleen jij weet dat jij geprobeerd hebt ons bewust te maken. Dat hoop je althans te bereiken. Toch? Immers, jij was het je al bewust. Dus ergens anders hoef je het niet voor te doen.
Er wordt niet minder energie geproduceerd, er wordt geen energie minder verspild en er worden niet minder fossiele brandstoffen verbrand om elektriciteit te produceren omdat jij een uurtje kaarsjes brand.
Er worden alleen wat meer kaarsen geproduceerd, omdat er meer kaarsen verbrand worden.
Er. Veranderd. Helemaal. Niets.

Maar goed, ik zal er wel te licht over denken.

(Weet iemand trouwens hoeveel energie het kost om een kaars te maken, te vervoeren, te verkopen en bij jou thuis te krijgen in relatie tot de energie die een kaars oplevert??)

2 Reacties

  1. Leuk stukje. De meeste mensen staan inderdaad niet stl, bij de energie die verspilt wordt, om kaarsen te maken.

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.