Profiel: @superjan (omdat het anders kan)

“Ik denk dat in de Nederlandse psyche, in onze traditie zit dat wij onze financiën op orde willen hebben. Nederlanders worden, en daarom ben ik zo ontzettend blij om in zo’n land te wonen, worden onrustig van grote overheidstekorten omdat zij instinctief aanvoelen dat dit betekent dat in de toekomst de belastingen plotseling omhoog moeten, dat bedrijven niet meer naar Nederland komen om te investeren, mensen voelen dat, diep van binnen. Dat is typisch iets Nederlands.”

Het waren deze woorden van onze premier Mark Rutte (afgelopen vrijdag op Radio1) die de aanzet waren tot dit profiel.

‘De Nederlander?’ Ben ik dat? Worden wij – Nederlanders – ‘instinctief onrustig’ van een groot overheidstekort? ‘Voelen wij aan’ dat dan de belastingen ‘plotseling’ omhoog moeten?
Hallo?
Ben je er nog? Nederlander?
Hoeveel Nederlanders weten eigenlijk precies wat dat is; een overheidstekort?
Wie van ons hebben de opleiding, het netwerk, de achtergrond en de ervaring om de huidige wereldeconomie, de rol van Nederland en de effecten daarvan op onze overheidsfinanciën te doorgronden?
‘De Nederlander?’
Flikker toch op.

Mark Rutte lult uit zijn nek. Mark Rutte is, als zoveel politici, enorm bang voor de kiezer. Mark Rutte zegt niet wat hij vindt, maar Mark Rutte zegt wat hij denkt dat wij willen horen. Mark Rutte vertaalt het slechte nieuws naar een sprookje van mythische proporties.
Wij, Nederlanders hebben een extra gen dat maakt dat wij, Nederlanders, instinctief tegen een begrotingstekort zijn.
Mark Rutte zegt ons: “Mensen, ik doe alleen maar wat u instinctief wilt!”

Het is dit gezwam, zulk gereutel, deze woordenbreierij dat mij doet verlangen naar Kamerzetels voor lijst SuperJan van @superjan.
Niet lullen, maar poetsen. Niet alleen maar zeiken dat het niet goed gaat, maar uitleggen hoe jij denkt dat het beter kan. Niet alleen diskwalificeren, maar ook ondersteunen.
Niet passief, maar actief.
Niet naar de bek lullen, maar gaan staan voor wat je vindt.
En desnoods een keer sorry zeggen als je het mis had.
Hakken, spaanders en zo.

Zo, Quest, u bent een groupie?
Nee.
Ik houd niet van vechtsporten. Ik vind dat de Hell’s Angels verboden moeten worden. Ik kijk geen Powned. En er is wellicht nog veel meer te bedenken waarom ik niet op LijstSuperjan van @superjan zou willen stemmen.
Maar de kans is groot dat ik het wel doe.

Omdat het anders moet, en omdat het anders kan: volg @superjan!

1 Reactie

  1. Totaal en verschrikkelijk mee eens. Helemaal.

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.