Je hoort steeds vaker dat mensen menen dat zij kunnen ‘multitasken’.
Multitasking is het uitvoeren van meerdere taken tegelijkertijd. Zoals bijvoorbeeld jouw computer die op de achtergrond de mail binnenhaalt, een video download, de computer beveiligd en dat alles terwijl hij een print voor jou maakt.

Kinderen, ook de mijne, worden ook de vaardigheid van het multitasken toegedicht. Niet in de laatste plaats omdat zij zelf menen dat zij in staat zijn om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren.
Huiswerk maken met Twitter open, de Hyves pagina actief, de chat, wordfeud en bijvoorbeeld Whatsapp. Ondertussen een muziekje aan en op de achtergrond de televisie op GTST.
Zo doen zij dat tegenwoordig, en wij – de ouders – kijken vaak met bewondering toe.
“Dat zij dat kunnen!”

Onderzoek wijst echter uit dat een mens simpelweg niet kan multitasken. Wat er in de hersenen gebeurd is dat er razendsnel wordt gewisseld tussen de verschillende taken, en niet dat taken tegelijkertijd worden uitgevoerd.
Ook komt uit onderzoeken dat kinderen die ‘multitasken’ veel sneller en vaker fouten maken, dat de uitvoering van taken veel trager gaat en dat kinderen steeds minder in staat zijn om zich op één taak te focussen voor langere tijd.
Huiswerk maken en beter geconcentreerd zijn dankzij het geluid van de muziek, de aanwezigheid op social media en tegelijkertijd GTST kijken maakt het huiswerk maken wellicht in de beleving minder vervelend, de resultaten worden er echter zeker niet positief door beïnvloed.

Het duurt langer voor het af is, er sluipen sneller fouten in en het duurt langer voor de te leren stof blijft ‘hangen’.
Multitasking is iets voor de computer, niet voor mensen.

Boeiend? Lees dan meer in dit artikel in Time.