Een heerlijke bouillon voor de kerstdagen kun je nu al maken. Bouillon is heerlijk als voorgerecht, bouillon is dè basis voor een goede soep en een zelfgemaakte bouillonblokje geeft smaak aan een eindeloze rij van sauzen, gerechten en aan het kookvocht van bijvoorbeeld pasta, groente of rijst.
Een bouillon maken is niet moeilijk, maar kost tijd.
Wacht niet tot de kerstdagen zelf, maak je bouillon nu. Bewaren is geen enkel probleem.
Bouillon laat zich prima invriezen.

Dit recept levert ongeveer 3 liter (150 blokjes) zeer krachtige, geconcentreerde bouillon of 2 liter (100 blokjes) PLUS een heerlijke pan soep!

[tabgroup tab1=”Ingrediënten” tab2=”Bereidingswijze” tab3=”Overige Info”]
[tab]

  • 1,5 kilo rundvlees (riblappen, sucadelappen)
  • 1 kg runderbot (schenkel, ossenstaart, mergpijp)
  • 3 prei
  • 5 stengels bleekselderij
  • 4 penen
  • 2 uien in schil
  • 5 sjalotten in schil
  • 1 citroen
  • 500 gram tomaten
  • 2 doormidden gesneden paprika’s
  • bladselderij
  • foelie, laurier, tijm, peper (liefst verse rode of gedroogde pili pili)

[/tab]
[tab]
Stap 1: Bruin het bot
Verwarm de oven voor op 200 graden, verwijder vlees van de botten en hak de botten eventueel in stukken (voor nog beter resultaat). Bestrijk de botten licht met olie en leg ze een half uurtje in de oven. Regelmatig draaien. De botten moeten gebruind, niet verbranden.
Botten uit de oven geven een betere smaak en meer kleur.
Wil je hier meer over weten lees dan dit blog.

Stap 2: Verwarm water en vlees, verwijder schuim
Zet een grote. hoge pan met 4 liter koud water op. Voeg direct de botten en het vlees toe.
Breng het geheel kalmpjes aan de kook, er is geen haast. Als het water kookt gaat het schuimen. Dit zijn eiwitten die door het vlees worden afgegeven. Schep het schuim weg, dat heb je niet nodig.
Bij toeval wierp ik veel te vroeg mijn citroenschillen en sap in het water. Wat gebeurde was mooi om te zien. Er omstond opnieuw veel schuim. Schuim bestaat uit onoplosbare deeltjes en eiwitten. Je haalt het weg omdat het de bouillon troebel maakt. Het effect van de citroen zie ik dus als een geluk bij een ongeluk.

Stap 3: Groenten en kruiden
Wanneer al het schuim verwijderd is voeg je de gewassen en in grote stukken gesneden groenten en kruiden toe.
Denk er om, de uien, sjalotten en tomaten met de schil!
Nee, dat je nergens ‘zout’ ziet staan is geen fout. Bouillon maak je niet met zout, zout doe je erbij als je soep maakt. Of op je bord.
We zijn bouillon aan het maken, we werken niet in de Maggi fabriek.
Zet de pan nu op het laagste pitje en laat het trekken. Niet aan de kook brengen, gewoon op een heel klein vuurtje zetten. Tegen de kook is het beste.
Laat 4 uur staan zo. Minstens. 5 Of 6 uur mag ook.

Stap 4: Zeven en inkoken
Na al dat trekken zeef je de bouillon door een (kaas)doek. Het vlees houd je apart, de groente gooi je weg en de botten geef je aan de hond. Je zult nu een liter of 4 bouillon hebben.
Wil je ook nog een soep? Neem er een liter vanaf, doe het vlees er bij, nog een halve liter water en breng het aan de kook. Als het kookt, voeg je fijngesneden verse bladselderij, bleekselderij, prei, peen en bijvoorbeeld wat rode paprika of knapperige taugé toe. Dan meteen het vuur uit, rustig laten afkoelen en klaar is je soep.
Zet de bouillon weer op een vuur, breng aan de kook en laat het rustig tot ongeveer de helft inkoken. Hoe verder je de bouillon inkookt, hoe sterker geconcentreerd het wordt.

Stap 5: Invriezen
Laat de bouillon afkoelen maar niet helemaal koud worden. Als het koud is zal de bouillon ‘lobbig’ worden en is het lastiger om te verwerken tot bouillonblokjes.
Ik gebruik ijsblokzakjes. Die zijn lastig te vullen, maar ik heb daar iets op gevonden.
Neem een spuitzak met een fijne tuit. Met een sauslepel meet je het aantal scheppen dat 1 zakje vult.
uitje in de zak, scheppen tellen en in de vriezer er mee.
Zonder knoeien vul ik op deze manier in een paar minuten mijn vriezer met bouillon.
[/tab]
[tab]

Een recept voor een lekkere, pittige crouton vind je hier.
Als je wilt weten waar ik mijn bouillon bijvoorbeeld voor gebruik dan klik je hier.
[/tab]
[/tabgroup]