Echte mannen

Vandaag keek ik toe hoe een mannetje met behulp van een lullig hijskraantje een putdeksel verplaatste. Het kraantje – van het formaat hijskraan waarmee jouw kinderen in de zandbak spelen – stond gemonteerd op een soort van uit de kluiten gewassen Fiat Panda met laadbak.
Het hijskraantje op de Panda maakte ‘piep-piep-sis-sis’ geluidjes. Een beetje jankerig allemaal. Bij het liften van het deksel begon het kraantje zielig te zuchten en te steunen en de Panda lazerde bijna om.
‘Rioolbeheer’, stond er in grote letters op de Panda. Met een telefoonnummer er achter. Voor als je je riool wil laten beheren vermoed ik.
Het mannetje had een oranje vestje aan en een wit helmpje op. Zo een met ingebouwde gehoorbeschermers. De enorme veiligheidsbril maakte het beeld compleet.
Treuriger dan dit wordt het niet op een mistige novembermorgen.

Jaren geleden, of ‘vroeger’, sleurde breedgeschouderde kerels met behulp van een grote ijzeren stang als Romeinse gladiatoren gietijzeren deksels over straat. Zonder handschoenen greep zo’n Henk of Kees daarna een enorme zwarte slang, slingerde die slang in dat gat en liet de diesel van zijn DAF, Scania of Volvo brullen. Zuigen kreng!! Donderend geluid, zwarte rookpluimen en gore putluchten.
Geen wereldbaan, maar de putjesscheppers waren minstens met z’n drieën dus daar zei niemand wat van.
En terwijl het brullende monster de stront, kapotjes en tampons met veel kabaal verorberde rookten de mannen zware shag. Floten zij naar de vrouwen. Sloegen elkaar op de schouders. Vertelden elkaar schuine bakken.
Voorop de zuigwagen hing een naakte pop zonder armen en benen, vastgezet met een tie-rip rond haar nek.
Aan het einde van de dag dronken de mannen bier in de snackbar naast de stort.

Ondertussen loopt ik opnieuw langs de Panda met kraantje.
Het mannetje heeft zijn veiligheidsbril afgezet en staart naar een schermpje.
Als hij mij ziet spreekt hij mij aan: ‘Meneer, is dit de Trekvaart?’
‘Nee, dit is de Rukkerslaan’, antwoord ik.

Tegen hem durf ik wel.

10 Reacties

 1. Aan het einde van de maand krijgt deze man met gehoorbeschermers en veiligheidsbril een salaris, ja deze meneer krijgt geld om jouw stront uit een buis te harken.

  Een hele lieve vader die graag aan het einde van zijn werkdag even gaat douchen en dan aanschuift aan een tafel waar pannen opstaan gevuld met eten.
  Hij heeft niet de meest leuke baan, weet hij zelf ook wel, maar de sinterklaas cadeautjes kunnen wel gekocht worden.
  Zijn kinderen zien ook wel in dat de baan van hun vader niet zo triomfantelijk is als bijvoorbeeld schrijver.
  Maar de school kan worden betaald en een kleine vakantie zat er misschien ook dit jaar wel in.

  Twitteren gaat niet vanuit het hijskraantje en heel de dag lekkere gerechten maken dat was niet echt een optie met de kansen die hij in zijn leven heeft gekregen.

  Hij weet wel hoe hij zijn gezin moet onderhouden en hij vindt het jammer dat mensen zo negatief op hem reageren als hij ze beleefd en vriendelijk iets vraagt.

  • Mijn vijf cent: de ik-figuur in een literair stukje representeert niet per se de werkelijke belevenissen of gedachten van de schrijver. “Echte mannen” is hier de titel van een mooi literair kunstwerkje, niet de kop van een lezersbrief in een krant. De slechterik in een toneelstuk is trouwens ook meestal niet echt wie hij speelt. Denk ik toch.

 2. Nou Anja. Volgens mij begrijp je niets van dit stukje. Het gaat hier totaal niet om het beroep en al helemaal niet om het naar beneden halen van een beroep of mensen die een vak uitoefenen.
  Ik ga het niet uitleggen. Ik denk dat het iets is dat je moet voelen. Of misschien heeft het wel gewoon met leeftijd te maken.

 3. Een andere mening hebben betekend niet automatisch dat je het niet begrijpt.
  Kan ook zijn dat de zender niet duidelijk genoeg is.

  Met alle respect voor de zender.

 4. Dat kan ja. Die andere mening dan. Want de zender is overduidelijk.

 5. “Treuriger dan dit wordt het niet op een mistige novembermorgen.”

  Hoezo treurig? Mannen die gewoon een vak uitoefenen zijn toch prettig om te ontwaren?

  “Voorop de zuigwagen hing een naakte pop zonder armen en benen, vastgezet met een tie-rip rond haar nek.”

  Zal wel!. En ALS het waar is, dan heb je een reden om dat te vermelden.

  “Het mannetje heeft zijn veiligheidsbril afgezet en staart naar een schermpje.
  Als hij mij ziet spreekt hij mij aan: ‘Meneer, is dit de Trekvaart?’
  ‘Nee, dit is de Rukkerslaan’, antwoord ik.”

  Mannetje!!!!, zie je het staan?

  “Tegen hem durf ik wel.”

  Tegen hem wel ja. En waarom?

  Tja Zjanette, je hebt ergens gelijk. Het is OVERDUIDELIJK. Maar jij hebt er blijkbaar andere gevoelens bij. Leg het maar wel uit, want ik ben ongelooflijk benieuwd waar het hier dan WEL om gaat! JIj weet het, enlighten me!!!!

 6. Dit kan over ieder beroep gaan. En gaat dus niet over deze man. Het gaat erom dat de tijden veranderen. En dus middelen (grote vrachtwagen is niet meer nodig, dus waarom geen kleintje), efficiency (iemand kan het alleen doen, dus waarom drie man), en veiligheidsvoorschriften (veiligheidsbril en oorbeschering).

  En ja, dat kan er ‘treuriger’ uitzien. Maar dat doet niets af aan het werk en dat dat belangrijk is. Een stoere Daf of scania is nu eenmaal wat anders dan een Panda-achtige.

  Maar goed, dit is mijn interpretatie. Ik denk niet dat het de intentie was – voor zover ik Berend ken – om iemand of zijn beroep neer te halen.

  En tegen hem durf ik wel.. ja.. een grapje maken (noem het bouwvakkershumor), want hij heeft geen stang en hij is alleen en niet met 3.

  Aldus.

 7. Eigenlijk moet je dat aan de schrijver vragen. Maar goed. Ik lees een stuk dat gaat over het grote verschil tussen vroeger en nu.
  Dat verschil kan veroorzaakt worden doordat zaken zo anders zijn dan toen. Maar het kan ook veroorzaakt worden door de manier waarop wij vroeger tegen dingen aankeken en waarop we ze nu zien.
  Mooi geschreven stuk.
  Niks mis mee. Maar ja, ik ben een groupie hè? ;-)

 8. Jan de Vuilnisman

  24 november 2011 op 16:29

  Die Quest is een arrogante klootzak.
  Altijd al gezegd.

  Met ze fiat panda.

 9. Okee, e.e.a. wordt me wat duidelijker nu. Bedankt voor jullie uitleg!

Zeg het maar!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.