Die CDA-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van Volksgezondheid is mij er eentje. Niet alleen lijkt er iedere week een stuk aan haar naam te groeien en heeft zij ons laten zien een ego te hebben dat zich kan meten met die van een Italiaanse premier, CDA-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner verzint ook nieuwe woorden.

‘Ontproblematiseren’.
CDA-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner bedacht dit woord in de onderbouwing van haar nieuwe beleid dat er toe moet leiden dat wij kinderen minder snel etiketjes opplakken en pilletjes en therapietjes aanbieden.
Behalve dat het woord ‘ontproblematiseren’ mij een enorme jeuk bezorgd is het ook niet een heel treffend of relevant woord. Je moet bestaande probleemkinderen niet willen ‘ontproblematiseren’. Dat zou, als ik het artikel in de Volkskrant goed begrepen heb, betekenen dat je de bestaande etiketjes die op kinderen geplakt zijn er af gaat trekken. Niet slim lijkt mij.
‘Evert!! Ga jij eens zitten jongen!’ ‘Dat kan niet juf, ik heb ADHD!’ ‘Nee Evert, dat heb jij niet meer jongen! Jij bent geontproblematiseerd!’

In mijn ogen kun je veel beter je energie richten op het voorkomen van nieuwe probleemkinderen zodat je steeds minder probleemkinderen overhoudt om te ontproblematiseren. Kinderen ontproblematiseren zichzelf; ze worden volwassen.

Denk niet dat ik mij niet kan vinden in de idee om minder snel etiketjes op kinderen te plakken. Dat idee heeft zeker mijn sympathie.
Kinderen minder in een enge nauwe buis genaamd ‘het gemiddelde’ duwen is al een goede stap naar voren lijkt mij. Daarnaast kunnen de klassen misschien wat kleiner, de onderwijzers wat beter opgeleid, en kunnen jonge kinderen misschien iets minder onder druk worden gezet om altijd maar te presteren.
Gezonde voeding, sport, verenigingsleven. Van die dingen.

Als dan ook de druk op ouders iets verminderd wordt zodat je als kind bij tijd en wijle weer eens van een bekende een kopje thee en naschoolse opvang krijgt moet het toch goed kunnen komen met de plannen van CDA-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner.

Maar goed, dat gaat allemaal niet gebeuren.
Want als zoveel maatregelen is ook deze maatregel niet geboren uit sympathie, idealen of overtuiging maar niets meer dan in een mooi doosje verpakte bezuiniging.

‘Ontproblematisering’, is wat er in deftige letters op het etiket staat, maar ‘bezuiniging’ is wat je krijgt.