Bert van Marwijk vertelt de aanwezige journalisten dat het dinsdagavond een hele mooie voetbalavond zal worden. Immers; de Schotten konden destijds ook nog plaatsing afdwingen door van Nederland te winnen en dat gaf een sfeer, een sfeer! Zoiets had Bert van Marwijk ‘nog nooit meegemaakt’.
De bondscoach is een voetbalman, die voetbal promoot en in dienst is van een voetbalbond. Het is de boodschap. Of Bert van Marwijk het ook echt gelooft doet minder ter zake.

Behalve dan voor het allergrootste genie in de sportjournalistiek die Nederland rijk schijnt te zijn: Bertje Maalderink. Na het promopraatje van van Marwijk vraagt Bert Maalderink:
‘Ja, en toch?’
Ja, en toch? Briljante vraag!! Ja – even wachten – En? Toch?
Je ziet van Marwijk kijken, ‘ja en toch’? Kuuuttttt!!!
Van Marwijk besluit te zwijgen.
Maalderink: ‘Toch won Nederland toen.’
Toch won Nederland toen. Brilllljante zin!! Van Marwijk is duidelijk uit het veld geslagen. Godverdegodver!! Tegen deze man is geen leugen en geen smoes opgewassen! Door de mand, door het ijs, door de grond!!
Van Marwijk zoekt naar woorden, aarzelt en reageert op deze vlijmscherpe analyse, deze ontnuchterende conclusie van Maalderink met een stamelend:’Ja, dat proberen we overal.’

Hahaha, Bert Maalderink heeft de bondscoach bij de kloten. Maar het is niet genoeg, Maalderink gaat door. Filosofeert hardop, analyseert zich de diepte in en ziet een verandering in de opstelling, de tactiek en strategie.
Kevin Strootman – de coming man – zal zijn plaats af moeten staan aan Nigel – de arrivee -de Jong.
‘Met als doel?’, vraagt Maalderink.
‘Een extra slot op de deur?’, antwoord-vraagt Maalderink aan van Marwijk.
Van Marwijk zucht en zweet. Liever zou hij 400 kilo spruiten schoonmaken en opeten dan nog één minuut gegeseld te worden door deze journalistieke sluipwesp.
‘Ik dacht dat ik dat nog nooit gedaan had’, antwoord de bondscoach.
‘Nee, maar de een heeft ehhh *huh!* is eehhh meer slotspecialist dan de ander’, houdt de vastberaden diepteinterviewer Maalderink aan.

Van Marwijk valt stil.
Hij weet het niet meer.
Uit het veld èn uit het lood geslagen.
‘Ja, maar de één is ook meer interviewspecialist dan de ander’, antwoord hij na lang aarzelen wanhopig.

‘DANK JE WEL!’
Van Maalderink roept de woorden bijna door de zaal.
Hij. Heeft. Een. Scoop!

Van Maalderink rent de zaal uit, eerst zal hij zijn kloppende lid bevrijden, masseren en leeg laten vloeien.
Dan de redactie bellen.
Man, man, hij kan de jaloerse koppen nu al uittekenen.

Bekijk hier de uitzending van het Journaal, vanaf 4.30.