Deze mayonaise is helemaal niet moeilijk te maken en is ook erg snel klaar. Je moet er wel wat voor doen, een beetje geduld hebben en je krijgt er een ‘gardearmpje’ van.

Voor je begint: alle ingrediënten dienen op kamertemperatuur te zijn. Dat betekent in dit geval vaak dat je het ei uit de koelkast moet halen. Als je toch bezig bent: haal de andere eieren er ook even uit. Eieren in de koelkast is onzin.

Dit recept is kun je maken met een olijfolie, maar gebruik dan wel een mooie olie! Mayonaise van een goedkope olijfolie smaakt alleen maar penetrant en is niet lekker. Je hebt echt een zachte, fruitige olie nodig. Gebruik anders bijvoorbeeld een zonnebloemolie.

Het recept;
Rasp een paar tenen knoflook en doe deze in een kom met een eidooier. Roer door elkaar, voeg een beetje peper en zout toe.
Druppel wat olie en roer met de garde. Dit herhaal je tot het mengsel stijf wordt (tegen de wand van de kom slaat), hierna kun je de druppels olie vervangen door scheutjes.
Scheutjes, geen sloten dus!

Wanneer je 200 – 300 ml olie hebt toegevoegd en je een mooie, dikke romige saus hebt pers je een halve citroen uit.
Druppel wat sap in de saus, doorroeren en proeven.
Voeg citroen toe naar smaak, maar doe het geleidelijk.
Een romige, frisse maar niet zure mayo vind ik het persoonlijk het lekkerste.

Een goeie tip van @Locatiekok:
Als de mayonaise je te heftig is, een lik crème fraîche naar smaak toevoegen en de saus wordt een stuk ‘gemakkelijker’ van smaak.