Kruidenbol!


Met een uitroepteken dat is.
Als ik recepten zie voor gevulde broden die in de richting komen van wat ik graag in een brood stop dan zie ik vooral de toevoeging van ei en boter aan het deeg.
Dat wil ik niet, je krijgt dan een beetje dat hele grove ei-brood. Ik deed het dus anders. Zonder ei, en zonder veel boter.

Om dit feestje te maken begin je met een deeg.
Meng 20 gram gist en een klein theelepeltje suiker door 3 dl. lauwwarme melk. Laat dat 10 minuten staan.
Voeg de melk en 20 gram roomboter toe aan een kom met 500 gram bloem waar 10 gram zout aan is toegevoegd.
Mengen en daarna kneden tot je een soepel deeg hebt.
In een met bloem bestoven kom, afgedekt met een vochtige doek op een behaaglijke plek 1 uur laten staan.

Nu heb je een uur om de vulling te maken.
Om te beginnen maak een schaaltje Roma tomaatjes schoon en halveer deze.

Met je duim wip je de natte pitjes uit de halve tomaatjes. De tomaatjes doe je met wat olijfolie in een ruime (gril)pan op een halfhoog vuur. Ze moeten wel bakken, maar niet branden zeg maar.

Nu neem je een flinke hand Italiaanse kruiden (Rozemarijn, oregano, salie en tijm.), 2 sjalotten en een paar tenen knoflook.

De kruiden hak je grof, de knoflook ook en de sjalotten snij je in halve ringetjes.

Na 10 – 15 minuten giet je overtollig vet van de tomaatjes, doet ze weer in de pan, stort de kruiden erbij en laat ze even een minuutje op heel laag vuur aan elkaar wennen. (kun jij vast de geur opsnuiven!!)

Als het uur om is kneed je nogmaals het deeg, maakt er een bol van en rolt deze uit tot een grote, ronde lap.

Neem een bakplaat, bestuif deze met wat bloem en leg er de ring van een springvorm op. Leg de lap deeg daar in, laat het overtollige deeg over de rand hangen.
daar doe je een paar plakken dun gesneden rookvlees in.

En het tomaten-kruiden mengsel.

En plakken mozzarella.

En wat Old Amsterdam.

Waarna je het deeg dicht vouwt. maak de overlappingen een beetje vochtig, dan hecht het beter.

Nu zet je dit weer afgedekt met een natte doek een uur op een behaaglijke plek te rijzen en te rusten.
Dan gaat het brood 45 minuten op 175 graden in de oven.
haal het brood uit de oven, stort op een rooster en laat het afkoelen.
Eet smakelijk!

1 Reactie

  1. Ziet er verrukkelijk uit!! Jammer dat mijn PC nog geen geur kan doorgeven.

Zeg het maar!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.