We kennen allemaal wel de stereotypen van de asociaal. Ze dragen foute jogging pakken, zijn altijd dronken, hebben een matje in hun nek en asociale vrouwen zijn lelijk, grof opgemaakt, hebben dikken konten in een te kleine legging en iedereen drinkt bier bij het ontbijt.
De asociaal zoals wij die graag portretteren in de media roept de hele dag ‘kanker!’, noemt zijn vriendin een ‘kutwijf’, en de buschauffeur is een ‘stinkhoer’. Marokkanen zijn tasjesrovers, moslims gevaarlijke geiteneukers en Antillianen moeten terug naar hun eigen land waar het veel beter weer is om dag en nacht werkeloos op straat rond te hangen.
De asociaal zuipt zich in het weekeinde een coma en tijdens de vakantie zuipen zij zich ook een coma, maar dan op een camping in Spanje.
Ja, de asociaal in Nederland is gelukkig goed herkenbaar en verzameld zich op voor hen gereserveerde plekken als krachtwijken, campings, voetbalstadions, kleine café’s en rond pleintjes in tuindorpen, vogelwijken, bloemenhoven en zo meer.
Plekken die wij, de sociale mens, gelukkig gemakkelijk kunnen mijden.
Wanneer je als sociale Nederlander een beetje uitkijkt waar je loopt, een beetje zorgvuldig de winkel voor je boodschappen kiest en grote (voetbal)feesten vermijdt hoef je eigenlijk nauwelijks met de asociale medelander te worden geconfronteerd.
Je kijkt ‘de opvoedpolitie’, ‘mijn kind is veel te dik’, ’16 en zwanger’ of ‘x-factor’ op televisie zoals je als kind vroeger naar de wilde beesten in de dierentuin keek: ‘ohhh, kijk nou dan!’

Er is echter een categorie asociaal die veel enger en gevaarlijker is en waar je in de media veel minder van hoort en ziet: de asociaal met een goede opvoeding.
De asociaal met de goede opvoeding heeft een prima baantje, een doorsnee gezinnetje, een nieuwe auto, maakt gebruik van kinderopvang en heeft zichzelf diep ingevreten in de sociale netwerken en andere systemen van onze maatschappij. De asociaal met de goede opvoeding is een gerespecteerd lid van de community.
De asociaal met de goede opvoeding is zo op het oog een sociaal bewogen mens.
Maar wees gewaarschuwd.
Het aangepaste, sociaal wenselijke gedrag van de asociaal met de goede opvoeding is allemaal schijn, list en bedrog. De asociaal met de goede opvoeding zit in raden, besturen en commissies omdat de asociaal met de goede opvoeding weet dat hij daar zijn belangen het beste kan behartigen. De asociaal met de goede opvoeding gooit geen vuilniszak over het balkon. Hij stapt om elf uur ‘s avonds in zijn volgeladen Toyota Prius om de zakken en dozen met verfresten, kapotte batterijen en afgewerkte olie op een verlaten parkeerplaats uit de auto te zetten. De asociaal met de goede opvoeding veroordeeld het geweld en de agressie van de reguliere asociaal maar is voor lijfstraffen voor zwartrijders en vandalen.
De asociaal met de goede opvoeding is jouw vriend die je vrouw gaat troosten wanneer je hem tijdens een borrel in wanhoop vertelt dat jullie wellicht een tijdje uit elkaar gaan.

De asociaal met de goede opvoeding is geen werkeloze, laagopgeleide, kansarme in een asociaal milieu opgroeiende hangjongere maar de politieagent, onderwijzer, gemeenteambtenaar, manager of jongerenwerker die hem begeleid.