Er is geen andere ziekte die je zo vaak wordt toegewenst als kanker. ‘Krijg de kanker!’, je kunt de wens al toegebruld krijgen wanneer je de auto voor een stoplicht af laat slaan. Nooit hoor ik ‘krijg de griep!’, ‘krijg een oorontsteking!’ of desnoods ‘krijg een lamme sluitspier!’ Altijd moet ik kanker krijgen.
Niemand – ik ook niet – gelooft overigens dat je van al die kankerwensen ook echt de kanker krijgt. Ik bedoel, het is niet zo dat de wachtkamer van de huisarts op maandagmorgen vol zit van mensen die onderzocht willen worden omdat zij in het weekeinde ‘de kanker’ toegewenst hebben gekregen.
(Dat zou een drukte hebben gegeven vandaag. Met een winnaar en een verliezer (en dus twee feesten) in het betaalde voetbal!)

Hoe anders wordt het wanneer er iemand gaat roepen dat we kanker kunnen genezen. Niet alleen wordt zo’n bericht massaal via social media verspreid, wordt er bijzonder veel geloof aan gehecht en kijken maar heel weinig mensen verder dan hun neus lang is, we weten ook haarfijn hoe het komt dat het wondermiddel niet in de zorgwinkels te verkrijgen is.
De op geld beluste farmaceuten onthouden ons de kankergenezing omdat: a) het wondermiddel niet genoeg opbrengt b) er veel meer winst zit in de ziekte dan in de genezing of c) het een natuurproduct betreft waar niet aan te verdienen valt.
Kiest u zelf de gewenste complottheorie of bedenk er zelf maar een.

De laatste dagen is het een artikel onder de titel ‘Scientists cure cancer, but no one takes notice‘ dat op diverse blogs is verschenen en voor de nodige opwinding zorgt.

Echter; net zo min als dat het toewensen van kanker bij iemand kanker veroorzaakt, van het rondbrullen dat kanker te genezen is wordt geen kankerpatiënt beter.
Het gaat hier om een oud verhaal, ik zag het jaren geleden al eens voorbij komen.
Het verhaal betreft het middel DCA, een middel dat wellicht een rol kan gaan spelen in de behandeling van kanker.
Steven Novella schreef hier (vandaag) een helder en leesbaar artikel over op Skepticblog.
Ik beveel het u en alle retweeters, Facebookers, Hyvers en mailers van ‘Scientists cure cancer, but no one takes notice’ van harte aan.