Extreme sporters zijn dwangmatige idioten

Ook op 1e kerstdag om half acht ‘s morgens moet ik de honden uitlaten. Het is niet leuk, ik moet er uit en de hele wereld slaapt nog. Nou ja, de hele wereld, bijna de hele wereld. Er is altijd wel een idioot in beeld die op 1e kerstdag, om half acht in de ochtend aan het hardlopen is, of aan het steppen, of aan het fietsen.
Wat bezielt die mensen toch, denk ik dan.
Je bent vrij, je mag uitslapen, je hebt een thuis, gezin, vriend, vrouw, vriendin of desnoods een kat. Of gewoon een lekker warm bed. Wat maakt nou dat je op deze feestdag ‘s morgens vroeg met je kloten in de vrieskou moet gaan trainen?
Get. A. Life. Idioot!!!

‘Ik vind dat lekker’, hoor je wel. Nou, ik vind jou er helemaal niet lekker uitzien, denk ik dan vaak. Met je uitgebeende kop, je diepliggende holle ogen en je ongezond pezige lijf. Trek die fanatieke hardlopers en fietsers, steppers en trimmers een sjofele jas aan, veeg wat prut in hun haar en zet ze in het Centraal Station te Amsterdam.
Wedden dat ze als overlast veroorzakende junks het station uitgejaagd worden?
Ksssttt!! Gaat. Weg. Zwerver!

Kerstontbijtje al gehad?
‘Nee, ‘s morgens eet ik altijd een bord of 12 Brinta. Dat is namelijk heel gezond, verteert gemakkelijk en is de perfecte brandstof!’ Ja, benzine! Is ook prima brandstof. Maar ik neem toch liever een Cola light.
Borden Brinta wegslempen omdat het goede brandstof is. Doe toch normaal!
Ga wat lekkers eten. Tik een eitje, bak een croissantje. Pers een sinaasappeltje uit. Rooster een broodje, met een mooi geaderd kaasje. Besmeer alles vooral met zachte, verse grasboter!
‘Nee, daar kan mijn buik niet tegen, en bovendien, daar kan ik geen 80 kilometer mee steppen hoor, dan verzuur ik.
Dan ver-zuur je?

Nee, de triatleet, de lange-afstand-stepper, de marathon schaatser en alle andere kilometer vreters gebruiken geen drugs. Alcohol en tabak? Bah. Verslavend en je krijgt er allemaal kankers van!
Voedingsupplementen en vitaminepreparaten. Desnoods je eigen ochtendzeik drinken. Dat is verantwoord, gezond en ongevaarlijk.
Niks geen enge drugs.
Gewoon, lopen, fietsen, zwemmen, schaatsen en steppen tot de lichaamseigen morfine jouw hoofd helemaal vrij maakt. Doorgaan tot aan het punt waarop je geen pijn meer kent. Tot je je gelukkig waant, je de eenzaamheid achterlaat en je de beknelling van het dagelijkse werk, de sleur van je huwelijk en de teleurstellingen van het leven niet meer voelt.
Tot de dood er op volgt desnoods.

Een gereformeerde ouderling zal door blijven bidden tot hij het geloof verliest. Een crackhoer zal voor een tientje onveilig een corpulente viezerik blijven pijpen tot zij haar verslaving overwint.
En een wielrenner zal áltijd blijven doorfietsen, tot iemand hem het fietsen belet.

4 Reacties

  1. Sommige dingen zijn met de beste wil van de wereld niet te begrijpen. Extreem sporten is daar één van.

  2. Yes! Ik dacht dat ik de enige was, dat ieder ander dit soort types extreem bewonderde. Fijn stuk, dank je wel! Nu ga ik eens een lekker eitje of drie in de pan kwakken!

  3. Tja, sommigen slaan misschien door. Ik ben voordat ik kinderen kreeg ook altijd een fanatieke sporter geweest (fanatiek hè, niet gestoord ;-) maar dat echte extreme kan ik ook maar moeilijke begrijpen. Toch schrok ik erg van het bericht over Wouter. Een ex van mij was semi-profwielrenner en heeft ook een keer zo’n doodssmak gemaakt. Hij heeft het overleefd, na een dag buiten westen te zijn geweest en met een paar botbreuken. De eerste vier dagen herkende hij me niet eens vanwege geheugenverlies. Sindsdien vind ik het echt een vreselijke sport, dat wielrennen. Werkelijk levensgevaarlijk.

    • Ik snap je.
      Zelf vind ik sport-ongelukken iets anders – en los staan van – sportverdwazing. Ongelukken komen voor, vooral als mensen grenzen van het fysieke kunnen opzoeken. Dat maakt sporten risicovol, niet gevaarlijk.
      Ongelukken gebeuren. In wielrennen, schaatsen, voetbal, hockey, volleybal, basketbal, tennis, hordelopen, hoogspringen ja zelfs bij het jeux de boules.
      Dat maakt dat sporten weliswaar een hoger risico geven, maar niet per definitie, of in de basis gevaarlijk zijn.

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.