Eerst verdienen, dan uitgeven bij TenPages

Een boek, een boek!
Niet lezen, maar een boek schrijven! De droom van enkelen, de nachtmerrie van hen die tevergeefs met een manuscript van deur tot deur leurden.
‘Don’t call us, we’ll call you’, en daarna werd het stil.
TenPages heeft een mooi alternatief, vinden ze bij TenPages.

Ze (V. van der Lande) wilde het probleem verhelpen dat veel (aspirant-)schrijvers kennen: je stuurt je manuscript per post naar een uitgeverij, wacht maanden op antwoord om vervolgens afgewezen te worden.

Aldus de website TenPages.com.
Dat is mooi. Want dat betekent natuurlijk dat je op TenPages.com je je manuscript niet per post instuurt en niet maanden hoeft te wachten om vervolgens afgewezen te worden.
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.
En dat is het natuurlijk ook.

Het werkt als volgt: Jij zet 10 pagina’s van je manuscript online, jij zoekt daar minimaal 100 aandeelhouders bij die samen voor € 10.000 in die 10 pagina’s willen investeren en als dat binnen 3 maanden lukt, dan wordt jouw boek uitgegeven.

Lukt het jou binnen 3 maanden niet, dan verdwijnt je manuscript van de website. Gelukkig zijn er promotools die je – uiteraard tegen vergoeding – kunt inzetten om aandeelhouders te werven. Lukt het nog niet?
Dan krijgen de aandeelhouders 4 van iedere geïnvesteerde 5 euro retour. Dat betekent dus dat wanneer jij ‘maar’ de helft van de benodigde aandelen weet te verkopen, de aandeelhouders de rekening betalen: 1000 euri.
Ja, dat is 20%. ‘Transactiekosten’, heet dat bij TenPages.com.

En als het dan wel lukt? Dan worden die aandeelhouders uiteraard slapend rijk?
Nou, dat valt nogal mee. Of tegen zo je wilt. Een boek met een winkelprijs van € 15.90 levert een aandeelhouder per aandeel van €5 zo weinig op dat hij pas na 7.093 verkochte boeken zijn €5 heeft terugverdiend.
Dus, niet alleen moet het boek worden uitgegeven, het moet ook een ‘succes’ worden. laten we zeggen, 25.000 exemplaren verkopen. Bij 25.000(!) verkochte boeken heeft onze aandeelhouder dus een prima rendement van €12,63.
Alleen, dat lukt niet veel schrijvers in Nederland, 25.000 boeken verkopen.

Maar goed, fuck de aandeelhouder, moet je maar niet gokken met je centen.
De schrijver, daar gaat het om.
Geen maanden wachten en dan afgewezen worden, maar.. maar…
Maar wat eigenlijk?

Ruim 1100 manuscripten werden geplaatst op TenPages. daarvan haalden nog geen 30 manuscripten de benodigde €10.000 op. Dat is nog geen 3%.

Die andere 97% van de aspirant schrijvers zat dus 3 maanden penen te zweten en naar de teller te staren om vervolgens de noeste arbeid in de digitale prullenbak van TenPages te zien verdwijnen.
Je kunt niet tussentijds je manuscript terugtrekken bij TenPages. Dat mag niet.
Je mag ook niet een andere uitgever zoeken binnen die 3 maanden.

Wat je dus wel mag bij TenPages is je manuscript digitaal inleveren, maanden wachten en dan vervolgens afgewezen worden.

O ja, nog even dit:

23 Reacties

 1. Dank je wel dat je het zo inzichtelijk hebt gemaakt. Ik vermoedde al een addertje onder het gras.

 2. Berend,
  Jammer dat je de moeilijkheid om als auteur door te breken, koppelt aan de lastigheid om met TenPages.com succesvol te zijn. Dat verband is volgens mij niet logisch, immers het is als auteur via élk kanaal lastig om een groot lezerspubliek te bereiken, omdat simpelweg niet elke auteur goed genoeg is.

  Dat geldt dus ook voor de weg via TenPages.com, al is de kans daarbij wel aanzienlijk groter dan wanneer je een manuscript optstuurt naar een uitgeverij. Bovendien loop je als debutant bij een uitgeverij (en vergeet niet, er worden jaarlijks slechts 50-100 fictiemanuscripten uit de ‘slushpile’ gevist door uitgevers, terwijl er zo’n 30.000 – 50.000 per jaar binnenkomen) een risico te worden ondergesneeuwd door grotere, bekendere auteurs. Juist TenPages.com zorgt ervoor dat je als auteur, wanneer je via ons ‘binnenkomt’, voldoende marketingaandacht krijgt zodat de kans op succes groter is. Natuurlijk, ook via TenPages.com lukt het maar een deel van de schrijvers. Ook niet elke hobbyende voetballer is goed genoeg om prof te worden, maar dat neemt niet weg dat veel schrijvers die het op onze site niet hebben gered, toch de moeite waard vonden om feedback te krijgen van lezers.

  Je spreekt in je artikel over een oplage van 1000: boeken die via TenPages.com verschijnen worden altijd in een oplage van minstens 2000 exemplaren uitgegeven. Dat niet elk boek een bestseller wordt is correct, dat spreekt voor zich, maar het is zeker haalbaar om als aandeelhouder rendement te maken op je investering (de aandeelhouders van Zo Zuidas hebben hun inleg al in 3 maanden verdubbeld!), maar dat is natuurlijk niet het enige argument om als aandeelhouder mee te doen. Het betrokken zijn bij de totstandkoming van het boek, uitgenodigd worden voor de boekpresentatie, je naam achterin het boek zijn vaak ook redenen waarom aandeelhouders het leuk vinden om mee te doen. Overigens: in de bestseller60 staan veel midprice uitgaven en pockets, die halen de gemiddelde verkoopprijs nogal omlaag. Nieuwe boeken zijn gemiddeld duurder.

  Ik ben helemaal met je eens dat het goed is om je te realiseren dat het plaatsen van je manuscript op TenPages.com geen garantie is voor succes. Ik vind het bovendien jammer voor je dat jouw manuscript niet succesvol was op de website. Maar ik zou het wel sympathiek vinden als je eerlijkheidshalve ook wat cijfers van anderen uitgeefmethoden meeneemt (zoals hoe groot de kans is als je je manuscript opstuurt naar een uitgeverij), en wellicht ook wat ervaringen van auteurs die het wel hebben gered op TenPages.com. Nu geef je immers niet aan dat jouw kritische blik op jouw eigen ervaring is gebaseerd, wat ook een vertekend beeld kan geven en dat vind ik jammer.

  Valentine vd Lande (TenPages.com)

  • Valentine,

   Mijn manuscript heeft nog geen uur op TenPages gestaan.
   Ik heb geplaatst, nogmaals de zaken eens doorgelezen en bedacht – met name omdat je je tussentijds niet terug kunt trekken – dat ik het beter niet kon doen.
   De mail wisseling heb ik voor je indien nodig.

   Geld is hèt argument van een aandeelhouder om ergens aandeelhouder in te worden. Dat weet jij ook wel. Ook de aandeelhouders van TenPages willen rendement. Punt.
   Niks op tegen trouwens.

   Ook bij 2000 boeken komt een aandeelhouder niet uit de kosten.
   En dat niet ieder boek een bestseller wordt maakt het verhaal van TenPages alleen maar zwakker. Hoeveel procent wordt dan wel een bestseller?
   Anders gezegd:
   Nog geen 3% van de manuscripten wordt een boek. Hoeveel procent daarvan brengt dan winst voor aandeelhouders?
   Winst, dat is namelijk alleen te behalen met een bestseller.

   Winst is waar TenPages op uit is. Dat mag en heb ik niets op tegen.
   Iedereen die zijn geld via TenPages in een boek stopt mag ook weten hoe de kansen liggen om rendement te halen.

   En de vergelijking met reguliere uitgevers gaat helemaal mank.
   Ik heb pas een contract met een uitgever, als hij een boek uitgeeft.
   Bij TenPages heb ik een contract als het manuscript er staat en ik aandeelhouders moet gaan werven.
   Dat verkleint mijn kansen ten aanzien van de reguliere uitgever wel degelijk.
   In de reguliere wereld kan ik namelijk net zoveel uitgevers tegelijkertijd een manuscript sturen als ik wil.

   Ik noem bij een verkoop van 25.000 boeken van € 15.90 het rendement voor een aandeelhouder trouwens ‘prima’.

   Als laatste: we zijn het blijkbaar eens dat wat ik schrijf feitelijk waar is, er staan geen onjuistheden in mijn verhaal.

 3. Berend,
  Je weergave van de feiten klopt in grote lijnen wel (met uitzondering van wat kleine foutjes, zoals 3 maanden in plaats van 4), alleen het is – vanzelfsprekend – wel een subjectieve weergave. Je geeft bijvoorbeeld aan dat slechts 3% wordt uitgegeven en dat zelfs bij daadwerkelijke uitgave de aandeelhouders niet gegarandeerd uit de kosten zijn. Dat zou bij lezers van jouw stukje de suggestie kunnen wekken dat slechts 3% van de investeringen succesvol is, in de zin van in een manuscript dat het redt tot uitgave. Dat is zeker niet het geval, want van alle investeringen die in manuscripten op TenPages.com worden gedaan, wordt tot nu toe meer dan 2/3e (!) gedaan in manuscripten die worden uitgegeven. Dat vervolgens niet alle boeken een bestseller worden lijkt me logisch, maar de score van 1 grote bestseller (ruim 11.000 exemplaren in 4 maanden), 1 ook zeer goed verkopende titel (1.000 exemplaren in een maand) en een prima verkopende (1.000 in 4,5 maand) hebben wij volgens mij een goede score, voor de aandeelhouders én voor de auteurs.

  Voor wat betreft je ‘rendements’-aanname: ik gaf aan dat het kans op rendement niet de enige reden was om mee te doen. Voor jou misschien wel, maar wij spreken heel veel verschillende aandeelhouders en die vinden juist de inhoudelijke betrokkenheid ook een belangrijke reden. Geloof me, net zoals jij graag jouw eigen boek in de winkel ziet, vinden veel aandeelhouders het ook leuk om met hun naam als ‘ talentontdekker’ in het boek te staan. Datzelfde geldt voor een uitnodiging voor het lanceringsfeestje, meedenken over de omslagen, maar ook simpelweg het ‘op weg helpen van een auteur die zij goed vinden’. Deze ’emotionele’ redenen om mee te doen moet je denk ik niet onderschatten. Het is toch logisch dat je het leuk vindt een ander – in wie jij vertrouwen hebt – op weg te kunnen helpen en diegene te zien ‘groeien’?

  Ten slotte, de reden dat we schrijvers vragen hun manuscript gedurende de hele periode te laten staan (al maken we daarvoor, zoals je in jouw specifieke geval ook hebt gemerkt, weleens uitzonderingen) is geenszins om schrijvers te dwarsbomen. Als dat het doel zou zijn zou ons geen lang leven beschoren zijn. De reden is dat we niet aandeelhouders die verrtrouwen hebben in een boek, willen teleurstellen als de schrijver besluit nadat zijn manuscript al aandelen verkocht, het toch eraf te halen, naast het voorkomen van allerhande administratieve rompslomp natuurlijk. Ik vind het ook onze verantwoordelijkheid om de belangen van de aandeelhouders te beschermen. Dat neemt niet weg dat we dat natuurlijk per geval bekijken, zoals we ook in jouw geval hebben gedaan.

  Valentine vd Lande (TenPages.com)

  • Valentine.

   Helder. Grotendeels dan.

   Een ‘grote bestseller’ is dus een boek dat 11.000 stuks verkoopt in 4 maanden.
   En een boek dat 1000 exemplaren verkoopt in 4,5 maand verkoopt volgens TenPages nog altijd ‘prima’.

   Je schrijft dat 2/3 van alle investeringen worden gedaan in succesvolle manuscripten, ofwel in boeken die daadwerkelijk uitgegeven worden. Wat probeer je daar mee te zeggen? Er is toch maar één boek dat ook daadwerkelijk geld oplevert, toch?
   Uitgave is toch nog helemaal geen garantie voor (financieel) succes?

   Natuurlijk zijn er meer redenen om mee te doen, en blijkbaar vinden mensen het heel erg leuk om achter in een boekje te staan.
   Moet dat boekje wel uitgegeven worden uiteraard.

   Wat mij niet zo aanstaat aan het concept is dat je doet voorkomen dat het een soort van revolutie is ten gunste van de schrijver ten opzichte van het klassieke proces.
   Ik vind dat nogal meevallen.

   De enige partij die volgens mij altijd profijt heeft van iedere ingelegde euro is TenPages.

   Ik dat vind ik niet erg hoor. Het is heel gezond om geld te verdienen.
   Het gaat mij er meer om dat de boodschap van TenPages nogal hoge verwachtingen schept.
   Verwachtingen die voor 97% van de schrijvers moet worden bijgesteld.
   En mocht je als aandeelhouder niet voor je naam achter in het boekje, maar voor het geld instappen, dan is het raadzaam eerst eens te gaan rekenen.

 4. @Berend, goede blogpost en heldere analyse. Ik geloof eerlijk gezegd ook niet dat het kopen van aandelen in een manuscript via TenPages nu een rendabele belegging is voor de aandeelhouders. Dacht al dat de kans klein zou zijn dat je je geld terug ziet en dat onderbouw jij nu ook met dit verhaal. Ik heb het altijd al vreemd gevonden dat in het TP-concept de schrijver zelf 10K moet ophalen om zijn boek uit te kunnen geven via een uitgeverij, waarbij TP een fikse vergoeding pakt voor haar diensten en de uitgeverij letterlijk een zak met geld krijgt om zonder risico een boek uit te geven. De schrijver moet zijn aandeelhouders zoeken en peentjes zweten voor een goed manuscript en loopt met zijn aandeelhouders daarentegen al het (financieel) risico en doet zijn eigen marketing&sales. Dat zijn geen evenwichtige verhoudingen en gaat volledig voorbij aan de essentie van uitgeven vind ik, waarbij de uitgever juist investeert in een schrijver en gelooft in de schrijver en de potentie van zijn manuscript. Deze manier van uitgeven legt het risico bij de schrijver en maakt een uitgever tot een veredelde drukkerij, maar wel eentje die fors betaald wordt voor zijn diensten.
  Als de uitgever iedere TP-uitgave tot een bestseller weet te maken, then we’re talking maar die tijden zijn voorbij helaas. Ook uitgevers zoeken naarstig voor hun uitgaven een publiek, dus in mijn optiek is de schrijver beter af als hij zelf zijn uitgever kiest of gewoon het lef heeft om het zelf uit te gaan geven.

 5. Ik heb ooit aandelen gekocht in een boek bij TenPages met als enige reden dat ik de schrijver zo’n sympathieke vent vind. Als je winst verwacht in zo’n constructie dan ben je geen doordenker. Maar Berend maakt de zaak wel heel transparant in dit stuk en dat is mooi.
  Oh ja, de opmerking van Valentine: “Jammer dat je de moeilijkheid om als auteur door te breken, koppelt aan de lastigheid om met TenPages.com succesvol te zijn.” noemen wij Rotterdamse dames een teringopmerking.

  • Die opmerking was èn niet relevant, èn niet zuiver, èn uiterst dicht bij het gebied van de edele delen zal ik maar zeggen.

   Maar goed, dat krijg je als het verweer op basis van inhoudelijke argumenten het laat afweten.

   • Weliswaar een erg late reactie, maar omdat Berend zijn blog bij een nieuw artikel aanhaalt zie ik de nieuwere reacties nu pas. Om eerlijk te zijn begrijp ik niet goed wat hier mis mee is:

    “Jammer dat je de moeilijkheid om als auteur door te breken, koppelt aan de lastigheid om met TenPages.com succesvol te zijn. Dat verband is volgens mij niet logisch, immers het is als auteur via élk kanaal lastig om een groot lezerspubliek te bereiken, omdat simpelweg niet elke auteur goed genoeg is.”

    Dat valt toch niemand aan en dat zou vanzelfsprekend ook niet mijn bedoeling zijn, ik geef alleen aan dat het via elke weg lastig is om als auteur door te breken bij het grote publiek. Wij proberen een (naast self publishing en reguliere opsturen naar uitgeverij) goed alternatief te bieden. Het zou niet realistisch zijn te zeggen dat elke auteur goed genoeg is om door een uitgeverij te worden uitgegeven en een groot lezerspubliek te bereiken, net als niet elke muzikant goed genoeg is om bij een platenlabel te tekenen. Maar dat neemt niet weg dat wij ervan zijn overtuigd dat er veel meer schrijftalent in Nederland rondloopt dan bij uitgeverijen werd (en kon worden) opgemerkt. Daarvoor is ons platform opgericht, en of de formule je zint of niet is natuurlijk ieders eigen keuze.

 6. ik vind ‘t wel een helder verhaal van Berend. Ik wil de eerste 10 pagina’s wel op tenpages zetten, maar ik ben me er wel van bewust dat je het niet moet doen om rijk van te worden. Wel om de reden dat mensen mijn verhaal ook eens lezen want aan vrienden laten lezen is doodeng en uitgevers sturen eenregelige briefjes terug :).
  Twee vliegen in 1 klap dus, eindelijk leest iemand jouw verhaal en wie weet, wie weet wordt het dan toch nog ooit uitgegeven… waarbij ik me wel afvraag welke uitgever benaderd wordt als schrijvers tenpage als een soort laatste redmiddel gaan zien, dan is het manuscript namelijk al bij heel wat uitgevers voorbij gekomen. Zie het maar als het eerste redmiddel, lukt het niet, kun je het alsnog naar uitgeverijen sturen.
  succes (ook voor mijzelf!)

 7. Hoewel de laatste reactie al even geleden is, wil ik toch graag reageren op deze boeiende discussie.

  De column en reacties achteraf van Berend Quest vind ik erg somber van toon. Onterecht, want er zijn een aantal zaken waaraan voorbij wordt gegaan.

  Als aandeelhouder moet je echt niet verwachten dat je 20 keer je inleg terugverdient, maar als je quitte speelt, verdubbelt of hopelijk nog iets meer, dan is het voor de meeste aandeelhouders wel prima. Het kan natuurlijk wel dat de oplages door het dak gaan omdat de nieuwe JK Rowling is ontdekt, maar die kans is klein. Puur en alleen al dat die kleine kans erin zit, maakt het avontuur voor een aandeelhouder extra de moeite waard. Stel dat je toch net niet investeert in die bestseller die 20 keer over de kop gaat?

  In mijn reactie op http://www.boekblad.nl bij de column van Hans Bousie over TenPages, spreek ik al over de gunfactor van een schrijver, die uitermate belangrijk is om succesvol te zijn. Mensen vinden het leuk om een sympathieke, talentvolle schrijver te ontdekken en op weg te helpen. Als ze er daarbij ook nog iets op kunnen verdienen, maakt het helemaal interessant voor ze.

  Voor schrijvers is TenPages een mooi platform om een boek gepubliceerd te krijgen, om een naam als auteur op te bouwen en je daar bovenop ook nog een vliegende start te geven. Uiteraard, TenPages is ook een tussenpersoon, en die kosten altijd geld. Je zou meer kunnen overhouden als je rechtstreeks met een uitgeverij zaken doet. Die uitgeverij moet dan wel eerst de tijd hebben gevonden om je manuscript te lezen en er ook nog heil in zien. De praktijk leert dat dit vaak lastiger is dan je zou verwachten.

  In de column wordt gezegd dat TenPages lang wachten zou zijn voor een auteur : “3 maanden penen zweten en naar de teller staren”. Wie denkt dat je achterover kan hangen, omdat je zo’n beresterk manuscript online hebt gezet, komt van een koude kermis thuis: het is bikkelhard zwoegen en een heus marketing plan mag hierbij niet ontbreken. Als er iets was waar ik absoluut geen tijd voor had, dan was het wel wachten.

  Uiteindelijk profiteren alle partijen (schrijvers, aandeelhouders, TenPages, uitgeverijen, boekhandels etc.) van elkaars promotiedrang. Hoewel deels afzonderlijke belangen, vormen ze gek genoeg toch één front, waar iedereen vroeg of laat de vruchten van kan plukken.

  En dan nog dit: een goede tussenpersoon levert meer op dan dat hij kost. Of TenPages dat kwaliteitskeurmerk krijgt, valt pas te zeggen als er, pak hem beet, 25 titels minimaal een jaar lang te koop zijn geweest. Dan kunnen we gezamenlijk de balans opmaken, die gebaseerd is op keiharde cijfers.

  Elmer den Braber

  Auteur van “Mijn vader was een NSB’er”

 8. Magda Thomas

  7 juni 2012 op 16:05

  Helaas is het ook nog eens zo dat er zeker 1 auteur is die de benodigde aandelen verkocht heeft alles netjes afgewikkeld en al een jaar zit te wachten om uitgegeven te worden, dit is niet alleen ergerlijk voor de auteur maar zeker niet netjes richting de aandeelhouders….ik als programmamaker van een show voor Literatuur en Kunst heb daarom besloten geen aandacht meer te besteden aan tenpages, ik vind dit gewoon niet kunnen !!

 9. Mijn manuscript staat nu een kleine maand op Tenpages.com, ik dacht dat ik ´lekker´ ging en dat ging ik ook. Nu staat het al een paar dagen stil. Na even een rondje google kom ik op dit blog terecht en ik moet bekennen dat ik het meteen somber inzie :(.
  Ik ben me suf aan bloggen en twitteren, e-mailen en rekenen hoeveel mensen ik nog moet benaderen, die een handjevol aandelen wil kopen….

  Maar ik besef me dat dit een kleine deceptie is ..

 10. @Magda,

  Ik ben benieuwd op welke auteur je doelt, want deze feedback herken ik zelf niet. Er zijn op dit moment 63 manuscripten die alle aandelen hebben verkocht en daarvan hebben in totaal al 44 manuscripten een uitgeefcontract met een uitgeverij. Helemaal ‘bij’ zijn is niet mogelijk, omdat er altijd manuscripten zijn die recent de aandelen hebben verkocht en het meestal even duurt voordat een auteur zijn manuscript (goed) af heeft, vervolgens de uitgeverij(en) het moet lezen, er een of meer afspraken met de uitgeverij en auteur zijn en er vervolgens contracten worden getekend. Neemt niet weg dat we wel goed de aandeelhouders op de hoogte moeten houden van dat proces samen met de auteur, daar kunnen we denk ik nog wel op verbeteren.

  Bij sommige (aanstaande) boeken gaat het proces heel snel, soms is er zelfs al binnen enkele weken een contract getekend, soms duurt het lang(er) maar in dat laatste geval overleggen wij altijd met de auteur over wat hij/zij wil: vaak heeft de auteur voorkeur voor een bepaald(e) (type) uitgeverij en wil hij liever iets langer wachten. Daar is inderdaad wel altijd een spanningsveld met wat de aandeelhouders willen: enerzijds een contente auteur en de best mogelijke/passende uitgeverij, anderzijds moet het natuurlijk ook niet te lang duren. In ons eerste jaar duurde het soms wel te lang, de achterstand is nu juist weggewerkt.

  Overigens vind ik dat je als programmamaker ook gezond kritisch naar dat soort informatie kunt kijken, omdat het vaak genuanceerder ligt; misschien is het zelfs interessant om enkele van onze auteurs te vragen hoe zij het uitgeven via TenPages.com (hebben) ervaren.

  Ik ben zeker niet in de overtuiging dat wij dé perfecte methode van uitgeven hanteren, maar dat is in mijn ogen geen enkele methode (overal zul je positieve en negatieve ervaringen treffen). Ons streven is zoveel mogelijk onbekende, goede Nederlandse schrijvers een zo breed mogelijk lezerspubliek te laten bereiken en volgens mij bieden we met ons platform een goed alternatief voor het opsturen naar uitgeverijen of voor self publishing.

  @Samira Jammer dat je manuscript op dit moment niet zoveel aandelen verkoopt; ik hoop voor je er toch weer wat lezers zijn die het gaan ontdekken komende tijd! Hoe heet je manuscript?

 11. @Valentine,
  Ik vraag me echt af waar al die mensen al die aandeelhouders vandaan halen. Zijn dit bekenden of juist niet?
  Ik heb echt honderden e-mails verstuurd, allerlei kanalen ingezet en zonder enige bescheidenheid: dit is een goed boekje! Daar ben ik echt van overtuigd.
  (Ik ben verstandig gehandicapt – non fictie)

 12. @Samira Meestal is het een mix, de eerste aandeelhouders zijn vaak bekenden, dan stappen ook onbekenden in.. Misschien is het een idee om via de site eens contact op te nemen met Maurice Smit (moneymaker), de auteur van Uitgeer gezocht 3.0? Hij heeft veel auteurs geïnterviewd over wat voor hen goed werkte en heeft vast nog wat goede tips voor je. Veel succes!

 13. @ samira,
  je hoeft het zeker nog niet somber in te zien, met nog 3 maanden en 2 dagen te gaan stond mijn manuscript ‘Wensen en verlangens” op 196 aandelen en 51 aandeelhouders. Als ik naar- ik ben verstandig gehandicapt-kijk, zit dit manuscript daar al netjes boven met 267 aandelen en 84 aandeelhouders.
  Mijn eigen manuscript heeft de 2000 aandelen behaald toen ik nog 2-3 weken te gaan had. (dit is nu 3 weken geleden).
  Als je nog vragen hebt, mag je altijd een prive bericht via tenpages sturen.
  mvg,Marion Thomas-schrijfster van Wensen&Verlangens

 14. Beste Valentine ,

  Als je je auteurs een beetje gevolgd had had je geweten dat er al een paar in mijn programma hun boek gepromoot hebben en ook hebben verteld over tenpages, ik wil gewoon de zaak van wat andere kanten bekijken, dat jij niet weet over welke auteur ik het heb zegt mij eigenlijk genoeg. Ik vind het idee an sich heel goed om aandelen voor je boek te verkopen om het uitgegeven te krijgen, dat Tenpages een deel van de winst krijgt is dan ook redelijk als het boek succesvol uitgebracht wordt. Maar wat ik niet snap is dat de auteurs steeds meer zelf de promotie in de hand moeten nemen en dan ook nog voor het geld moeten zorgen via aandeelhouders. Maar ja zoals ik al zei het verontrust me het meest dat jullie dan blijkbaar zelf niet op de hoogte zijn van het ongenoegen onder sommigen van jullie auteurs. En ik zeg met nadruk SOMMIGEN, want zoals Marion hierboven is een goede reclame voor jullie en ik heb haar graag telefonisch geinterviewd en ze is inmiddels ruim aan de norm gekomen bij jullie , ze heeft een goed boek , en ik hoop dat jullie vlug een uitgever voor haar hebben maar dat gaat vast lukken…..verder houdt ik mijn ogen open, weetje ik ben blij Valentine dat ik dit aangekaart heb….

 15. misschien een boek over je vriend andries breivik schrijven uit noorwegen en zijn gestoorde belevingwereld.

  misschien verkoop je dan een boek om de dollars te verdienen voor je commerciele gezeur website.

 16. democratische rechtsorde

  17 juni 2012 op 14:58

  kijk arno wip – nederland is een democratisch land doch het staatshoofd heeft zichzelf benoemd en
  is niet gekozen door het nederlandse volk doch maakt wel deel uit van de regering.

  vreemd dat in een democratisch land de koning niet gekozen is door geert wilders lol.

  Koning der Nederlanden is een vorstelijke titel waarmee volgens de Nederlandse Grondwet de monarch (en daarmee het staatshoofd) van het Koninkrijk der Nederlanden wordt aangeduid.
  Inhoud [verbergen]
  1 Titel
  2 Functie
  3 Overzicht
  4 Zie ook
  [bewerken]Titel

  De grondwettelijke “Koning” kan zowel een koning als een koningin zijn. De echtgenote van het mannelijk staatshoofd kan koningin genoemd worden omdat het maatschappelijk gebruik en de tradities van vorstenhuizen bepalen dat gehuwde vrouwen de titels van hun man kunnen voeren. Omdat traditie en maatschappelijk gebruik iets dergelijks niet bepalen voor de echtgenoot van een vrouwelijk staatshoofd, en om verwarring met het grondwettelijke begrip “Koning” te voorkomen, wordt de echtgenoot van een vrouwelijk staatshoofd geen koning genoemd, maar krijgt deze in Nederland over het algemeen de persoonlijke titel “prins der Nederlanden”.
  [bewerken]Functie

  In het Nederlands staatsbestel heeft de Koning een dubbele functie: als staatshoofd en als deel van de regering. Enerzijds is hij staatshoofd. Als zodanig legt de Koning staatsbezoeken af en ontvangt hij ambassadeurs. Als staatshoofd symboliseert de Koning de eenheid van de staat.
  Daarnaast maakt de Koning deel uit van de regering. Samen met de ministers vormt hij de Kroon. De Koning symboliseert de eenheid van de regering. In die hoedanigheid is de Koning degene die wetten bekrachtigt en ministers en burgemeesters benoemt. In deze rol is in het algemeen een contraseign van een minister of staatssecretaris vereist.
  Tot 19 maart 2012 nam de Koning nam na Tweede Kamerverkiezingen bovendien het initiatief voor de kabinetsformatie. Daarvoor ontving hij na de verkiezingen zijn vaste adviseurs en de fractievoorzitters om hem te adviseren over de vorming en samenstelling van een nieuwe coalitie en de benoeming van een of meerdere informateurs. Mede omdat tijdens die formatie verschillende gesprekken achter gesloten deuren plaatsvonden en de Koning niet democratisch is gekozen, bestond hierover kritiek. Op genoemde datum werd deze rol van de Koning met een meerderheid van stemmen uit het Reglement van orde van de Tweede Kamer gehaald.

 17. Je hebt helemaal gelijk met je column over Tenpages hoor, ik zag de uitnodiging van velen die mij een aandeel wilden aansmeren, maar weet als schrijfster hoe moeilijk het is om voet aan de grond te krijgen en dan nog eens goed te verkopen. Gelukkig ben ik er niet ingestuiterd, heb diverse mensen ook de rekensom voorgehouden, maar als ze toch zonodig in de picture willen staan is het hun verantwoording, terwijl ik het gewoon een kwestie van “geld verdienen over andermans rug” op een onsportieve manier. Er zijn tientallen uitgeverijen die wél de moeite nemen om jouw script te lezen, er bestaat zelfs een gouden gids voor uitgevers ( zie google) Goed onderbouwd, groet van Leny Jansen van het Laar Kruis

 18. Een teleurgestelde aandeelhouder

  31 augustus 2012 op 00:58

  Ik ben het ook met je Column eens. Mijn rendement als aandeelhouder over 2 jaar is 1%. Als een boek 1000 maal verkocht wordt is het erg veel. De 20.000 waarmee gerekend wordt, is bijna onhaalbaar. Wist ik niet als onwetende aandeelhouder. De laatste maanden investeer ik niet meer. Er worden ook duidelijk minder aandelen gekocht. En die aandelen betreffen ook naar verhouding maar heel weinig boeken. Veel boeken blijven op 0 staan.
  Tenpages zal er goed aan verdienen, de aandeelhouders niet. Die scheve verhouding zal er naar mijn idee voor zorgen dat er steeds minder animo zal zijn aandeelhouder te worden. het idee was goed, het resultaat op lange termijn minder.

 19. Ik was van plan om eventueel een manuscript op TenPages te plaatsen, maar omdat er inmiddels zo’n ruim aanbod aan publicatieplatforms is, leek het me verstandig om eerst maar eens wat vergelijkend onderzoek te doen. Wat me daarbij opvalt aan TenPages is dat er (ogenschijnlijk) geen enkele kwaliteitscontrole is. Niet alleen de samenvattingen en schrijversprofielen, ook de manuscripten zelf staan stijf van de taalfouten en krom lopende zinnen, Het gros van de manuscripten ontstijgt groep acht niveau nauwelijks, bij de meeste haal ik het einde van de eerste pagina niet eens (ik heb er als steekproef 25 geprobeerd).

  Het leek me dat het aantal verkochte aandelen per manuscript een graadmeter zou zijn voor de kwaliteit. Die vlieger gaat echter niet op voor al die manuscripten waarvan het eerste aandeel nog verkocht moet worden.

  Een potentieel aandeelhouder moet zo de moed toch in de schoenen zinken? Je leest niet voor je lol tientallen tenenkrommende manuscripten door alvorens je er een gevonden hebt waarin je wilt investeren. Zelfs al gaat het maar om vijf euro.

  Wat TenPages in mijn ogen mist is een systeem om manuscripten te waarderen met een simpele puntentelling die geen geld kost. Simpel: ik lees de tien gepubliceerde pagina’s (als ik dat red) en geef een waardering van 1 tot 5 sterren. Dat moet toch mogelijk zijn?

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.