Deze soep maak ik van bouillon die ik trek. De helft van de bouillon gaat in de vriezer (ijsblokjes), de andere helft wordt de soep.

Voor de bouillon gebruikte ik:
1,5 kilo riblappen
1 staartstuk met been
4 mergpijpjes

2 grote preien
6 grote penen
4 rode uien (in de schil koken!)
4 stengels bleekselderij
1/2 knolselderij
1 rode peper
2 takken munt
1 hand bladselderij
1 kilo tomaten
1 geraspte citroenschil
Sap van 1 citroen

Alles bij elkaar in een grote pan geeft dat een prachtig beeld (en een nog veel mooiere geur)!
Mooi, je hebt de bouillon, je hebt de helft in een andere pan gedaan en laten inkoken, in ijsblokzakjes gedaan en ingevroren.
Het vlees heb je in kleine stukjes geplukt, de botten en vetklompen en andere ongein er uit gehaald.

Even een paar uitgangspunten van deze soepbereider.
Je hebt zware, compacte, gebonden en volle soepen. Snert en goulash. Dat soort soepen.
Mijn moeder (en mijn oma) maakten ook van groentesoep zo’n gebonden, beetje slijmerige soep (daar is niks mis mee trouwens). Veel vermicelli, veel vet vlees, gehaktballen en bijvoorbeeld aardappel.
Als die soep afkoelde kon je hem met de vork eten.

Dit is echter een heldere soep, net als mijn kippensoep.
Om een mooie, krokante en heldere soep te krijgen laat je de soep nu niet meer doorkoken.
Er staat een pan bouillon, daarin zit uitgeplozen vlees en deze pan staat op een heel laag vuur een beetje na te pruttelen.
Alles wat je er nu ingooit moet niet meer hoeven te koken. Denk daar aan.
Gebruik dus groenten die je – bijna – rauw kunt eten en snijd de groenten heel fijn.
Laat je gasten niet een uur op een stengel van 5 centimeter prei kauwen.

Je kunt uiteraard eindeloos variëren, maar ik sneed fijn:
2 preitjes
1 peen
1 paprika
1 hand bladselderij
4 stengels bleekselderij

Doe de fijngesneden groente in de pan, laat een kwartiertje staan trekken en serveer deze heldere, frisse en knapperige soep met de explosieve kracht van een echte bouillon.
Voeg als laatste naar smaak wat peper en zout toe en wellicht nog het sap van een citroen.

Niet te veel zout, zet het liever op tafel.
Eet en geniet.