Don’t play the game if you can’t stand the shame!

Vorige week schreef ik op Twittermania een stukje over zelfbescherming op twitter onder de titel ‘Don’t roll the dice, if toy can’t pay the price‘.
Het gaat er in dat stukje om dat mensen soms wel heel gemakkelijk zichzelf laten zien op Twitter, en meer van zichzelf geven dan dat zij, onder alle omstandigheden en in iedere context, terug willen krijgen.

Ik ben overigens van mening dat je mensen met hun eigen uitspraken, hun eigen gedrag en hun eigen acties mag confronteren. Zeker wanneer die in tegenspraak zij met elkaar.
Of de ander zich daar wat van aantrekt zal afhankelijk zijn van hoe jij het brengt (is de ander daar gevoelig, of juist allergisch voor) en of de ander überhaupt vind of hij/zij zich moet verdedigen.

Wanneer jij vind dat iemand iets doet, of iets zegt wat niet mag, dan doe je aangifte. Wanneer jij vind dat iemand iets doet of iets zegt wat niet kan, dan is dat een ander verhaal. Als je daar werk van wilt maken zul je iemand moeten ‘aanspreken’.
Op Twitter kun je bijvoorbeeld een bericht naar iemand sturen:

‘Nou, @watzegjenouweerraredingen dat kan niet hoor, ‘ezel’ als scheldwoord gebruiken. Ezel’s zijn héél intelligent!!’

Voor de duidelijkheid: eigenlijk moet er staan ‘Ik vind dat *** niet kan’. Maar dat gaat de meesten al boven de pet.

Doe je dat en de ander reageert niet zoals jij dat graag ziet? Dan heb je dus pech! Verzin betere argumenten, zoek meer overtuigingskracht of herdefinieer je eigen opvattingen eens.
De goegemeente draait zich in zulke gevallen gewoon om en gaat weer verder met z’n of haar leven. Of roepen vrolijk ‘block!’
Een aantal lieden gaat lopen huilen, jammeren en schelden. Zij willen niet begrijpen dat die ander er nu eenmaal andere opvattingen op na houdt.
Zij willen niet overtuigen, zij willen bekeren.

En dan zijn er nog mensen die menen dat zij niet jou, maar je werkgever moeten aanspreken op jouw gedrag. Onder het mom dat het ‘geen reclame voor de zaak’ is.

‘Twitter-Anoniem’ hè, dat dan weer wel.
Ik zou zeggen, kom es tevoorschijn Rob. Treedt voor het voetlicht.
Leg het eens uit.

En anders:
Don’t play the game if you can’t stand the shame!

2 Reacties

  1. laatst was er nog zo’n geval waarbij @slijterijmeisje het nodig vond om de werkgever dmv een email te waarschuwen over de botte tweets van iemand die een bepaald verzekeringsbedrijf als werkgever had vermeld staan. Ik vond dat een serieuze misser, maar bovenvermelde tweep heeft veel aanhang die het er veelal mee eens waren.. ik vrees dat er altijd verschillende opvattingen zullen blijven bestaan over ‘fatsoen’..

  2. Zoveel mensen, zoveel meningen. Eigenlijk best vreemd dat zovelen dat niet kunnen (of niet willen?) accepteren?

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.