Joepie…

Ik ben een fan van Youp van ‘t Hek. Altijd al geweest. Het eerste dat ik mij van Youp herinner is ‘De Eerste Officiële Nederlandse Echtscheidingselpee‘ uit 1983. Ik zat toen, achteraf gezien, al redelijk dicht tegen mijn eigen scheiding aan, maar dit geheel terzijde.

Gisteravond zo maar weer eens een voorstelling op televisie, en een nieuwe ook. Zelfs de helpdesk van T-Mobile zat er in. Cola, chips en het grote scherm aan.
Relaxen en lachen: Youp kijken.

Wat ik altijd zo lekker heb gevonden aan Youp is het gevoel – ik zeg ‘het gevoel’ – dat hij het echt meende als hij zich opwond. Theo Maassen, die kan mij dat gevoel ook geven. Dat verongelijkte, onbegrepene. Schelden en tieren. Mij als publiek in verwarring brengen.
Mag ik nu eigenlijk wel lachen? Is het eigenlijk wel gepast dat ik lach?

Maar, het lijkt of de tijd alles inhaalt.
Eénentwintig jaar geleden – Youp wees ons er gisteren maar weer even op – hielp Youp van ‘t Hek het merk Buckler om zeep. Waarom? Omdat hij zich vreselijk opwond over mensen die, omdat zij nog een auto moeten besturen, van arren moede in de kroeg met een alcohol vrij biertje in hun hand gaan staan.
‘Buckler lul!!’, schreeuwde Youp van t Hek.

Van ‘t Hek had gelijk. Zijn boosheid was geheel terecht. Pure waanzin, dat Buckler. Gaat godverdomme gewoon léven zakkenwasser!
Het Buckler van toen is net zo waanzinnig als al die ‘light producten’, ‘groene stroom’, ‘Becel en Bona broodjes’, ‘groentemomentjes’, ‘anti-rimpel crèmes’ of een kippenshredders’ van nu.
Of de idiotie van een helpdesk als die van T-Mobile.

En Youp is nog altijd bereid ons dat eens flink in te peperen.
Maar het vervelende is dat ik Youp niet meer zo geloof.
Ik geloof wel in zijn kracht, ik lach wel om zijn betere grappen, maar ik geloof hèm niet meer zo.
Zijn boosheid krijgt voor mij iets geroutineerds.

Het is van ‘YOUP!!!!!’ een beetje ‘joepie’ geworden.

Over Berend Quest

'Als Berend Quest de wereld zou begrijpen, dan pas had ik een rotleven' | Blogt & Schrijft | Kookt maaltijden en soms van woede | Heeft hart, dat klopt

Zeg het maar!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.