Eén-drie-achtste WAT?

Een nieuwe wc moet er komen. De oude doet het wel, maar de bril blijft niet lekker staan en het duurt ongeveer een half uur voor de stortbak weer gevuld is na het doorspoelen. Dat is lastig, met 5 gezinsleden.

Ik weet niet hoe het met u is, maar ik heb enorme bewondering voor klussers die naar een klus kijken, een paar spreuken mompelen (.. dan haal ik even een krimpfitting, plaats een nieuwe hoekse stopkraan en een overloop garnituurtje..) en vervolgens één keer naar de Karwei rijden en de klus klaren.
Ik neem voor iedere klus een abonnement.
Niet alleen op de Karwei, maar ook op de klushulpen van de Karwei.
Voor de vervanging van een toilet stapte ik een keer of 8 in de auto.

Ik bewaar ook goed de bonnetjes. Voor het geval dat. Zo stond ik een paar jaar geleden vol trots 1900 kuub beton te bestellen voor de vloer van m’n buiten oven.
Toen de man van het doe-het-lekker-zelf centrum vroeg waar dat nieuwe crematorium gebouwd werd en hoe het met de onderheiing zat heb ik het hem nog even laten narekenen en bleek 0,19 kuub wel voldoende.

Vrouw Quest en ik gaan eerst een keer oriënteren. Dat hebben wij geleerd. Om al te impulsieve aankopen te voorkomen. Dat je niet terugkomt met die fantastische aanbieding wat inderdaad een geweldige oplossing zou zijn geweest, mits je maar beschikte over dat specifieke aansluitsysteem.
Die niet in de aanbieding is. Waardoor je alsnog 3x uit de budgetbocht vliegt.

Wij hadden een prachtig hangtoilet gezien, ik had mij uitgebreid laten voorlichten over de klus dus mevrouw Quest besloot dat we beter iets anders konden kopen.
In de wetenschap dat zelfs een kleuter deze klus kon klaren – zo had de klushulp van de Karwei mij immers aangekeken – en in het bezit van een prachtige nieuwe gebakken poepemmer reden wij naar huis.

De nieuwe wc kwam toch nèt iets dichter naar de achterwand, maar niet getreurd: volgens de Karwei klushulp heb je daar speciale ‘hoekse sifon’s’ voor. Ik was er ondertussen ook achter dat de water aansluiting van de oude wc in het midden zat, en van de nieuwe aan de zijkant. Er moest dus ook een tussenstukje komen. Van het kraantje naar de stortbak. Een pijpje met wat knelkoppelingetjes van, even meten – godverdomme, daar kan ik toch niet bij zo!! – een millimeter of 10, 12.

Ah, kijk! Top. Flexibele pijpjes. Met koppelingen ook. Een stuk of 100 verschillende, dat dan weer wel. Deze? Nee. Deze? Nee. Deze dan? Mwahh, misschien, misschien. Deze? Ja! Die!
Denk ik. Ja, ik weet het zeker!

Die hoekse grappenmaker past perfect! Hoera. De nieuwe wc staat nu keurig een paar millimeter van de muur. Top. Jammer, dat die gaten in de vloer niet meeschuiven. Nou ja. Kleinigheidje.
Dat felxibele koppeslangpijpdingetje past helemaal perfect op de stopkraan! Briljant! Jammer dat het flex geval voor het mooie net een centimetertje te kort is. En dat de ander kant niet past. Dat de stortbak geen dikker schroefdraad is, maar dezelfde maat heeft als die van de stopkraan.
Dat flexi slangetje was nogal prijzig dus ik heb een verloopstukje nodig. Wordt het ook wat langer en is dat probleem ook weer opgelost.

Moet het wel haaks zijn, dat verloopstukje, anders schiet het niet op.
Meteen even een oplossing meenemen voor het fonteintje, want die heeft ook een hele andere maat en daar moet ook een stuk tussen.
Ja, nee lieverd, het water moet er nu even afblijven.
Ik ben zo terug.

Ik rijd dan altijd van huis weg met volkomen helder voor ogen wat ik moet hebben. Ik weet zelfs waar het ligt. Tot ik in de Karwei ben. Afdeling koperwerk. Enig idee hoe fokking veel tussenstukjes, hoekdingetjes, verlengertjes, stoppers, gaanders de koppelingen ze daar hebben bij de Karwei?
En in hoeveel maten!!??
Echt, er liggen miljarden dingetjes van koper bij de Karwei!
Kalm, Quest. Kalm.
Even vragen.

Door het pad beent een man. Zo’n man met verfresten in z’n haar, eelt op zijn handen en een riem met een hamer. Een echte dus.
– Hallo meneer, die flexibele slang die ik zoek bestaat die nou niet of hebben ze die hier niet?
(Ja, ik hou van open vragen. Vragen die zo verschrikkelijk vaag zijn dat ze gewoon niet als dom kunnen worden ervaren)
– Wat vuur slang zoekt jij?
(Oh, oh… een Duitser)
– Nou, de nieuwe wc heeft een andere aansluiting dus ik moet de watertoevoer verlengen.
– Von die wc?
– Ja.
– Von die wc, of von die spuhlbak?
– Van de wc, de stortbak.
– What jij hier hebt, dat geht nicht, unzin! Wasser naar die stortbak ist altijd 10 millimeter!
(De man beent weg, ik haal snel m’n kar leeg. Die ligt namelijk vol met ‘unzin’)
– Zit er een kraan?
– Ja.
– Op die wasser toevoer?
– Ja.
– Is het één-und-ein-halb of ist het één-drie-achtste?
– Eén-drie-achtste! (één-drie-achtste WAT!!?)
– Dus zo’n kraan? (toont een kraan)
– Ja. (weer een gok)
– Dat gaat nicht werken. Dat past wel, maar het werkt niet. Jij moet ein verlenging doen met knelkoppeling.
– Oh, nou, dat komt goed uit want hij is net wat te kort.
– Jij moet ein stukje paip nimmen, met deze knelkoppeling hier en dan diese flexibele slang voor op die stortbak. dan is het klahr.
– Ok, nou. Bedankt!
– Heb jij een stuk paip?
– Ja, dat heb ik hoor. (denk ik)
In de hele Karwei dus miljoenen kilometers pijp, maar geen pijp van 10 millimeter!! Nou vind ik dat niet erg, ik heb geen pijp nodig. Maar, ik ga wel aan die Duitser twijfelen. Want als dat ‘altijd 10 millimeter is’, waarom hebben ze dat hier dan niet?!

Ik leg het setje soldeerspullen weer terug in m’n kar, ga naar de kassa en besluit het thuis nog maar eens na te meten. Van dat water en die millimeters.

Ja, verdomd zeg! Tien millimeter! Mooi, dan weet ik dat.
Ga ik even die spullen halen bij de Karwei, ben zo terug.
Nee, het water moet er nog even afblijven schat.

Dat water naar de fontein is dus wel 12 millimeter. dat komt mooi uit, kan ik daar die eerste flexibele slang voor gebruiken. Even een aansluitertje kopen, op het water solderen. Klaar.
Heb ik alles? Ja, ja, ja. Okeeee.
Hoppa.

Yes!! Yes!! De wc staat. Hij lekt nog een beetje, maar, bijna klaar. Nog een beetje aandraaien hierachter. Hmmmppfff…. Hmmmpfff…. YES!!!
Zo, nou jij mooie nieuwe fontein.
Even zien. Hè godver. Ook weer andere boorgaten.
Ik gebruik die ophanging van de oude trouwens, die bij de nieuwe zijn geleverd vind ik veel te iel.
Die oude zijn veul dikker.
Even zien, laat ik die daar zitten. Draai ik deze er uit. Dan komt die hier. Moet ik een plug hebben van, pak hem beet… 10 of 12 millimeter. Even zien hoor. Hier heb ik 6, hier is 8. Ook 8. Godverdomme!!
Kan ik voor 1 plug weer naar de Karwei!

Ah, er moet dus een plug van 12 millimeter in. Ok, goed dat ik het even nakijk. Mijn grootste boor is? Nou ja, voor de zekerheid maar even een meenemen hè.

Ja! Ja! Hangt! Stevig? Check! water? Check! Afvoer?.
Pff….. ook op een andere positie. En van chroom. Dus moet er een tussenpijpje komen.
Heeft u die, meneer van de Karwei?
Die heeft die meneer.
Mooi.

– Gadverdamme, het blijft stinken!
– Ach liefje, relax, het gaat zo wel over.
– Nee, voel dan! Er komt gewoon wind uit het fonteintje. Hoe kan dat nou? Godver de godver!! Denk even mee. Dit is die sifon, daar gaat water in en daardoor kan er geen lucht meer uit het putje komen. Toch?
– Ehh… ja.
– Nou, wat gaat er dan mis?
– Moet dit er niet in?
– Huh?
– Moet dit ding er niet in?
– He? Dat is toch gewoon een bescherm dingetje!
– Omdat die bij de oude er ook op zit.
– Fok! Je hebt gelijk!

– Is het nu in orde?
– Yes!!
– Mooi man, mooi.
– Koffie?
– Ja graag, en doe maar een stuk of vier paracetamolletjes.

Zeg het maar!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.